Liderii de sindicat au plecat satisfacuti de la Cotroceni

Liderii de sindicat au plecat satisfacuti de la Cotroceni

0 72

Luni a avut loc la Cotroceni o intalnire intre presedintele Traian Basescu si liderii principalelor organizatii sindicale, pe marginea bugetului. Dupa cum se stie, sindicalistii au cerut interventia presedintelui, intrucat, considera ei, actualul sistem de pensii nu este viabil pe termen mediu si lung. De asemenea, sindicatele contesta scaderea contributiei angajatorilor la asigurarile sociale, considerand ca se lasa cheltuieli tot mai mari pe seama angajatilor. Alte revendicari sindicale vizeaza piata muncii, educatia, programele de formare profesionala continua, standardele ocupationale, flexibilizarea pietei muncii


Presedintele, care oricum nu are la inima guvernarea actuala, a profitat de ocazie lasand Legea bugetului nepromulgata, pana la solutionarea revendicarilor sindicalistilor, care au plecat satisfacuti de la prima runda de discutii.


„Noi nu am venit cu aberatii la discutiile de astazi ci am venit sa semnalam anumite elemente care sunt in opinia noastra deosebit de primejdioase. Am venit sa punem in atentia Guvernului si a?presedintelui faptul ca avem semne mari de intrebare privind sustenabilitatea actualului sistem public de pensii pe termen mediu si lung. Noi am venit cu cateva sugestii care vor fi discutate cu Guvernul in perioada urmatoare”, a spus Dumitru Costin, seful BNS.


Potrivit celor convenite, in urmatoarele 30 de zile vor avea loc negocieri intre guvern si sindicate, urmand ca reprezentantii acestora din urma sa revina la Cotroceni cu rezultatele discutiilor.


“Urmeaza o luna intensa de lucru in comun cu reprezentantii Guvernului, astfel incat, la finele acestei luni, sa putem sa prezentam un program de prioritati care vizeaza piata muncii si sistemul de securitate sociala, pe de o parte, iar, pe de alta parte, sa vedem in ce masura se pot identifica solutii pentru ca sistemul public de pensii sa poata face fata prestatiilor necesare atat peste 2-5 ani cat si peste 15-20 ani”, a explicat Costin.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.