LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 185

Terorismul intelectual – Jean Sevilla


Editura Humanitas propune, sub semnatura unuia dintre cei mai necrutatori analisti francezi ai fenomenului politic si social contemporan, o alta interpretare a terorismului, Care nu are nevoie de un arsenal conventional pentru a fi distrugator. Efectele poluarii ideologice cu discursurile mintilor luminate pot fi la fel de nocive ca si cele ale atentatelor in stilul consacrat de fanatici si extremisti.


In 1950, elitele il ridicau in slavi pe Stalin. In 1960, aceleasi elite ne asigurau ca decolonizarea va aduce fericirea in tinuturile de dincolo de mari. In 1968, visau sa suprime orice constrangere sociala. In 1975, salutau victoria comunismului in Indochina. In 1981, credeau c-au parasit intunericul pentru lumina. In 1985, proclamau ca Franta e datoare sa primeasca dezmostenitii din intreaga lume. Iar in anii ’90, aceleasi elite afirmau ca timpul natiunilor, al familiilor si al religiilor a luat sfarsit. Timp de cincizeci de ani, spiritele refractare acestui discurs au fost discreditate, iar faptele care-au contrazis ideologia dominanta au fost trecute sub tacere. Acesta este terorismul intellectual.


 


Conspiratiile imposibile – Adrian Petrescu


Gesturi, conversatii, fantasme, idei, dorinte, iubiri: un paienjenisul tesut de comunicarea a doua cupluri de tineri, preocupate sa-si defineasca locul in sanul lumii in care se misca. Adrian si Carolina, Benedict si Laura sint doua cupluri care dezbat, fiecare din perspectiva sa, problemele sau cliseele vietii zilnice, intr-o societate cazuta mereu in ridicol, intr-o perpetua si penibila tranzitie. Pe o banca, intr-o cafenea sau in redactia unui ziar, conversatiile acestor personaje, excelent conturate si perfect camuflate in realitatea zilei de azi, tradeaza jocul dublu – aproape schizofrenic – si placerea fiecaruia de a-l infrunta pe celalalt. Conspiratii pe cont propriu, pinze fragile de paianjen, care isi sufoca, rind pe rind, autorii. Nu insa si pe autorul romanului, pe care a pariat Editura „Cartea Romaneasca”.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.