LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim Jurnalul unui batran amant – Marcel...

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim
Jurnalul unui batran amant – Marcel Mathiot

0 75

Jurnalul unui batran amant – Marcel Mathiot
Marcel Mathiot: un invatator de provincie, un nume necunoscut pana la publicarea acestui jurnal, care a produs senzatie la Paris in toamna lui 2008. Incepand de la 16 ani, Mathiot, nascut in 1910, a scris in fiecare zi a lungii sale vieti o pagina de carnet, precedata de un titlu. Dupa moartea lui, s-au gasit 60 de carnete, 21 600 de pagini, din care editorii au selectat insemnarile ultimilor patru ani, combinandu-le savant cu notatii mai vechi. Insemnarile lui dezvaluie o viata sentimentala si sexuala uluitoare pentru un nonagenar, dar nu se rezuma la confesiuni picante. „Capodopera lui Marcel Mathiot e modul in care si-a folosit timpul“, spun editorii carnetelor. S-ar putea spune ceva mai mult: capodopera lui Marcel Mathiot e insasi viata sa, traita exemplar, pana la capat. Si consemnata, din fericire, in paginile de fata.

Istorie recenta 100% – Robert Turcescu, Valeriu Stoica
„Democratia liberala, ca sistem politic, se intemeiaza, mai ales, nu pe cei care sunt alesi, adica pe oamenii politici, ci pe cei care aleg, adica pe cetateni. Cei mai importanti actori ai jocului politic democratic sunt cetatenii, nu liderii politici. In democratia liberala, cetateanul trebuie sa aiba calitatile sufletesti pentru a-¬si invinge lehamitea, apatia, dezamagirea, scarba. Pana la urma, calitatea oamenilor politici este determinata, in mare masura, de calitatea cetatenilor.“ (Valeriu Stoica)
„Exista vorbe si ganduri care merita sa traiasca o viata mai lunga, dincolo de memoria fragila a unei emisiuni de televiziune. La urma urmelor, din piesele aparent disparate ale prezentului, ca intr-un joc de puzzle, se aduna imaginile clare ale viitorului. Cum va arata el, in cele din urma, tine de o alta dezbatere si de obtinerea unor raspunsuri. Deocamdata e vremea intrebarilor.“ (Robert Turcescu)

V.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.