LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 188

Nimic – Mircea Cartarescu
Postume din timpul vietii. Asa isi numeste poetul optzecist Mircea Cartarescu convertit ulterior in prozator in exclusivitate, cateva poezii din tinerete, gasite dupa multa vreme de uitare. O regasire de sine, o redescoperire a celui care era in urma cu doua decenii, o creatura mai putin sofisticata dar mai sincera si, poate, mai adevarata. „Le-am gasit, uitate, abandonate si prafuite, intr-un plic vechi dintr-o cutie de carton, bietele mele ultime-ultimissime poeme, care-au zacut acolo aproape douazeci de ani, fara sa mai spere intr-o deshumare pioasa. Le-am recitit cu inima stransa, atat cat mai puteau fi ele citite pe foile galbene si friabile, patate de cafea, strapunse de furia micilor litere de metal ale masinii mele de scris. Si deodata mi-am dat seama ca in graffitiurile astea e mai mult adevar (chiar daca mult mai putina literatura) decat in toata poezia mea anterioara, ca de fapt asa am vrut sa scriu intotdeauna, ca aici ma recunosc, ca aici respir, ca aici sunt in sfarsit liber. Le public acum ca pe niste «postume din timpul vietii», pentru beneficiul catorva prieteni”.

Intalnire cu un necunoscut – Gabriel Liiceanu
O carte cu doua personaje: un cunoscut si un necunoscut, care se intalnesc si se infrunta.
Cunoscutul e Gabriel Liiceanu, in ipostaza lui de persoana publica. Necunoscutul e Gabriel Liiceanu, in ipostaza lui de om pur si simplu. El e personajul principal al cartii: omul cu tainele si spaimele lui, acela pe care orice scriitor adevarat cauta sa-l descopere odata cu fiecare noua pagina. Cine sunt eu? Aceasta e intrebarea. Raspunsul e de cautat in insemnarile care, desi par legate de o zi sau de alta, au crescut, de fapt, dintr-o viata intreaga.
Din intalnirea celor doua personaje cu cititorul – si el un necunoscut – ia nastere imprevizibilul acestor pagini. Din forta lor confesiva – tensiunea lor.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.