LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 55

Stufat ori estouffade? – Vlad Macri
Un alt fel de a intreba daca exista bucatarie romaneasca. Are poporul roman vreo reteta culinara proprie? Intrebarea pare sa sune tendentios, in conditile in care avem pretentii la drepturi de autor aspra mamaligutei si a nelipsitilor mititei.
Dar oare telemeaua – se intreaba in continuare autorul – nu este telemes-ul grecesc, ajuns la noi pe filiera turco-bulgara? Sarmalele nu s-or trage cumva de pe malurile Mediteranei? Iar celebrele remedii ale mahmurelii, ciorba de burta si cea de potroace, oare ce origini au?
Pornind de la doua atitudini radical diferite adoptate in privinta bucatariei romanesti, cea a lui Pastorel Teodoreanu si cea a lui Radu Anton Roman, autorul il calauzeste pe cititor pe un inedit itinerar al istoriei gastronomice. Calatoria gastronomica ofera numeroase surprize savuroase: e interesant de aflat cum era pregatita la Curtea imperiala a Chinei o „rata a la Beijing” sau la ce „trucaje” isi supune Ferran Adria, renumitul bucatar spaniol, ingredientele pentru obtinerea produsului final.
Si la fel de interesant este sa descoperi, la sfarsitul volumului, 25 de retete autohtone prezentate in forma lor originala, pur… straina.

Despre dragoste si umbra
Romanul a fost ecranizat in anul 1994 cu Antonio Banderas si Jennifer Connelly in rolurile principale.
O poveste de iubire cu atat mai patimasa si mai intensa cu cat totul pare sa-i fie potrivnic: un barbat si o femeie se salveaza prin intermediul unei pasiuni mistuitoare de ororile unei lumi stapanite de un regim autarhic. Faptul ca Irene Beltran provine dintr-o familie de burghezi instariti nu il impiedica pe Francisco Leal, un tanar fotograf angajat in secret in lupta de subminare a dictaturii militare, sa cada in mrejele frumusetii ei fascinante. Cand merg sa investigheze cazul misterios al Evangelinei Ranquileo, o adolescenta care sufera de niste crize stranii si despre care se spune ca ar avea puteri miraculoase, cei doi se avanta intr-o aventura care le va schimba definitiv viata. O poveste tragica si sublima, despre curaj si sacrificiu, despre loialitate fata de familie si tradare, emotionanta si dureroasa.

V.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.