LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 70

Cititorul din pestera – Rui Zink
Tineretul mai mult sau mai putin studios al patriei pare sa fie optat defintiv in favoarea televizorului si Internetului. Cartea tinde tot mai mult sa devina un suport de informatie greoi si vetust, in comparatie cu noile medii mult mai rapide, incitante si provocatoare, care au acaparat tanara generatie. Ce-ar face insa aceasta daca s-ar trezi intr-o zi deposedata brusc de accesul la lumea bulversanta, atatatoare si inselatoarea a calculatorului? Este numai una din lectiile pe care le primeste un adolescent, care a nimerit la timp in cea mai frumoasa si mai grea aventura a vietii lui: cititul cartilor. Baiatul, ai carui parinti tocmai au divortat, face parte dintr-o gasca de hoti marunti. Prefera, fara indoiala, televizorul, nu biblioteca. Dar, spre ghinionul lui, ajunge intr-un loc unde nu exista televizor…
O parabola despre lumea de azi si o minunata lectie de citit.

Ispasire – Ian McEwan
Romanul a inspirat o ecranizare de exceptie, in regia lui Joe Wright, cu Keira Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave in rolurile principale. Filmul Atonement a fost marele favorit al premiilor cinematografice din 2008 si intrunea aproape la fel de multe pareri favorabile ca va castiga Oscarul, ca si No Country for Old Men si There Will be Blood, care avea sa ia si Premiul.
Debutind ca o cronica de familie, romanul Ispasire este, de fapt, o meditatie despre locul scriitorului in lume si despre modul in care acesta poate afecta vietile altora prin felul in care intelege sa caute „adevarul”. Adoles?centa fiind, protagonista cartii, Briony Tallis, isi da seama ca vrea sa abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur si despre viata reala, dar simtul sau exagerat al ordinii si justitiei o impinge spre un act social gresit, de pe urma caruia vor avea de suferit cei dragi ei. La batrinete, ajunsa o scriitoare de succes, Briony va medita la consecintele faptei sale, pentru a carei ispasire si‑a dedicat intreaga viata. Ispasire este, totodata, si un excelent roman istoric, McEwan reusind sa creeze pagini antologice despre dezastrul de la Dunkerque si rezistenta eroica a londonezilor in timpul Blitzkrieg‑ului din 1940.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.