LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 142

Varul Alexandru si alte povesti adevarate – Adrian Oprescu
In pragul celui de-al optulea deceniu de viata, un cetatean care nu scrisese toata viata nimic in afara unor epistole cu oarecare haz, ii expedia directorului Editurii Humanitas nouasprezece „povesti adevarate” care alcatuiesc volumul Varul Alexandru. Textele, librate in format electronic, erau – vorba lui Gabriel Liiceanu – ?scrise cu un singur deget si fara diacritice. Batranelul ii cerea lui Liiceanu parerea asupra opului sau trimis pe computer, solicitare care i-a provocat celui din urma un suras. „Nu i-am dat nici o sansa. Nici cea mai mica. Nimeni pe lume, mi-am spus, incepand sa scrie la o asemenea varsta, nu a putut da ceva literar valabil. Cultura lui umanista se reducea de altfel la istorici si politologi francezi. Cu literatura nu avusese niciodata o buna intalnire. Afara de epistole ocazionale, scrise cu haz, nu stiam sa fi produs vreodata ceva. Stiam ca seara, tarziu, ii placea sa faca focul in caminul din living si sa se uite la jocul flacarilor, sorbind un Cotes du Rhone si tragand dintr-o pipa”.


De unde a invatat sa scrie, la peste 70 de ani? este intrebarea la care Liiceanu nu si-a mai raspuns, pentru ca intre timp a data cartea la tipar.


?


Recviem pentru Est – Andrei Makine


Cartea a fost calificata drept o incercare de a recupera adevarata istorie a perioadei sovietice, acea istorie dezbarata de politica si ideologia oficiala, reconstituita din amintirea oamenilor care au trait-o. Si mai ales au suferit-o. Din nevoia de a spune adevarul despre viata din acea epoca – despre orori, persecutii si deportari, despre manipularea maselor – eroul se intoarce in trecut, al sau si al strabunilor sai, si retraieste experientele dureroase ale celor care au luat parte la crearea istoriei. Vietile protagonistului, tatalui si bunicului acestuia, acopera in?treaga perioada sovietica – Revolutia, colectivizarea, al Doilea Razboi Mondial, conflictele din Lumea a Treia, finantate de Uniunea Sovietica – demitizand-o si opunand istoriei oficiale deformate o istorie individuala de trairi autentice.


V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.