LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 104

Busola de aur – Philip Pullman
Primul volum al trilogiei Materiile intunecate a scriitorului britanic a fost ecranizat cu titlul Busola de aur iar pelicula i-a avut in distributie pe Nicole Kidman si pe Daniel Craig. Lyra Belacqua si daimonul sau — Pantalaimon — pornesc intr-o calatorie fantastica spre taramul magic al Nordului, tinut ocrotit de luminile fermecatoarei Aurore Boreale. Aici ursi cu armura stapanesc gheturile, clanuri de vrajitoare strabat cerul intunecat si o echipa de savanti face experimente atat de infricosatoare, incat nu pot fi dezvaluite decat in soapta. Taina pe care o descopera Lyra poate schimba soarta lumii.
Conspiratia tacerii – Dosarul Eliade
Volumul, dedicat celei de a 75-a aniversari a marelui om de cultura, apare in 2007, anul centenarului nasterii lui Mircea Eliade. Numeroasele evocari si manifestari din acest an pun mai bine in lumina atmosfera de acum douazeci si cinci de ani si, totodata, sugereaza noi proiecte de studiere a creatiei sale.
In timpul regimului comunist a existat un flux si un reflux in reconsiderarea scriitorului si savantului. La trecerea lui in eternitate (aprilie 1986) sute de publicatii din trei continente au elogiat exceptionala personalitate a lui Mircea Eliade. In Romania, constata cu amaraciune profesorul Mircea Handoca, unul dintre cei mai titrati exegeti ai lui Eliade, nu a aparut in presa decat o laconica si anodina informatie, ceea ce l-a determinat pe Constantin Noica sa scrie in eseul Urma pasilor sai:
„La moartea lui Eminescu, trei primi-ministri au insotit convoiul funerar pana la locul de veci. La moartea petrecuta peste tari si ape, a celui mai mare om de cultura roman din veacul XX nu l-a putut insoti decat tacerea in sanul obstei sale“.
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.