LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 181

Fara cap si fara coada – Mihai Gainusa


Partenerul de carcoteala a lui Serban Huidu nu se indeletniceste doar cu cotcodaceala la emisiunea Carcotasii. Mihai Gainusa se ocupa, iata, si cu scrisul. Si nu oricum. Potrivit unor critici priceputi, carte ouata de Gainusa este „un roman cu cheie” in care se foloseste din belsug de ironie si absurd pentru a colora realitatea imediata. Alcatuit din mai multe povestiri de sine statatoare, romanul este o commedie provocatoare, cu multe si simpatice deliruri narative, care fac ca povestea sa bata campii cu gratie si humor. Care condimenteaza din belsug intreaga carte, ale carei margini sunt greu de definit tocmai din pricina intentiei autorului de a ne oferi o povestire care se invarte in cerc, intocmai precum un caine preocupat sa-si muste coada.


?


Eu, supremul – Augusto Roa Bastos


Romancierul, dramaturgul si scenaristul paraguayan este autorul unuia dintre cele mai faimoase portrete ale unui dictator latino-american. Cartea sa, scrisa in 1974, le concureaza in profunzimea analizei raului si terorii dicatoriale pe cele scrise de alti confrati din America Latina, precum Aljeo Carpentier si Gabriel Garcia Marquez. in romanul lui Roa Bastos figura centrala este inspirata de un personaj istoric, unul dintre oamenii politici cei mai controversati ai istoriei continentului, Jos? Gaspar Rodr?guez de Francia (1758–1840), cel care a exercitat o „dictatura perpetua“ in Paraguay, din 1814 pana la moartea sa.
Cartea insa este mai curand un roman mitic si simbolic decat unul istoric in sens curent: Roa Bastos reface istoria esentiala a poporului paraguayan si il surprinde pe dictator in intimitatea gandirii lui delirante, prin intermediul unui monumental monolog al puterii absolute.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.