LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 101

JustitieFriedrich Durrenmatt
Ecranizat in 1993, romanul a avut success si in versiune pe pelicula, dupa ce filmul a primit o nominalizare la premiile Golden Globe pentru cel mai bun film strain.


Cartea ilustreaza cum nu se poate mai bine o replica preferata a autorului sau Friedrich Durrenmatt: „Ca sa nu fim zdrobiti de absurd trebuie sa avem intelepciunea de a-i face loc in viata nostra”. Pentru ca povesea pe care ne-o spune in „Justitie” este o invazie de absurd, satira incisiva la adresa justitiei oarbe si o poveste tulburatoare despre vina, violenta si remuscare.
Isaak Kohler, un deputat milionar, intra in miezul zilei intr-unul dintre cele mai aglomerate restaurante din Zurich si, aparent fara nici un motiv, il impusca pe profesorul Winter. Desi e condamnat la douazeci de ani de inchisoare, Kohler face recurs cu ajutorul excentricului si naivului avocat Spat, pornind de la premisa existentei unui alt asasin, si reuseste sa-si dovedeasca nevinovatia. Spat intra insa in vartejul incertitudinilor, intr-o lume in care adevarul nu e altceva decat cea mai credibila dintre minciuni.


Mami, tati, ma auziti? – Jacques Salome


Acesta ar putea fi laitmotivul unei carti care ne invita sa descoperim incredibila bogatie a limbajelor prin care copilul incearca sa se dezvaluie si sa se familiarizeze cu o lume plina de neprevazut si de pericole.
In perioada primei copilarii, parintii si educatorii sunt pusi in fata unei varietati de limbaje nonverbale pe care trebuie sa le asculte, sa le recunoasca si sa incerce sa le inteleaga: gesturi, simboluri, franturi de propozitii aparent neinteligibile.
Cand copilul are acces la exprimarea verbala, incepe minunatul joc al transpunerii in cuvinte a trairilor si a emotiilor, al ascultarii si al recunoasterii copilului ca individualitate. Copilul are puterea magica de a se face auzit, de a ne intelege fara cuvinte, de a ne permite sa ne intoarcem la propria copilarie pentru a umple golurile de tristete si angoasa… trebuie doar sa il ascultam.


?

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.