LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 359

Berlin Noir – Philip Kerr


Berlinul Negru este, de fapt, o trilogie deschisa de Toporasi de martie, subtitlul cartii de fata, care va continua cu celelalte doua tomuri – Criminalul palid si Recviem german.


Actiunea cartii aparute la Polirom curge in atmosfera sumbra de coruptie si brutalitate a Germaniei naziste in deceniul ascensiunii la putere a lui Hitler. Bernhard Gunther este un detectiv particular trecut prin multe, care s‑a specializat in gasirea persoanelor dispa?rute – majoritatea lor fiind alcatuita, din cauza situatiei politice, din evrei. Angajat de un mare industrias sa‑l descopere pe cel care i‑a ucis fiica si ginerele in timpul unei spargeri la locuinta acestora, in urma careia a disparut un pretios colier cu dia?mante, Gunther se pomeneste in mijlocul unui mare scandal politic, in care sint implicati doi dintre apropiatii lui Hitler: Goering si Himmler. Naratorul este un ghid spiritual si plin de energie prin haosul Berlinului anilor ’30, iar bataile cu agentii Gestapoului, intilnirile cu diversi infractori si cadavrele aparute in cele mai neasteptate locuri il tin pe cititor cu sufletul la gura pina la final.


?


?


Belcanto – Ann Patchett


O poveste spusa de Humanitas destre teroristi si victimele lor, suprinsi intr-o ipostaza care nu se rezuma la tragismul previzibil al unor astfel de situatii.


Resedinta somptuoasa a vicepresedintelui unui stat sud-american gazduieste o petrecere de aniversare in cinstea lui Katsumi Hosokawa, industrias japonez care ar putea revigora, prin investitiile lui, economia subreda a tarii din Lumea a Treia. Cadoul pentru sarbatorit este un recital al divei Roxane Coss, soprana lirica adulata. Vocea ei unica ii va face pana si pe cei optsprezece teroristi ascunsi in sistemul de ventilatie al palatului sa incremeneasca o clipa, vrajiti, insa pana la urma misiunea lor reuseste: toti invitatii la petrecere sunt luati ostatici. Presedintele tarii, tinta atacului, nu se numara printre ei: declinase invitatia pentru a nu pierde serialul TV preferat. Acum, teroristii trebuie sa-si negocieze iesirea. Insa premisele brutale ale acestei situatii nu lasa sa se ghiceasca ce va urma: in timp ce tratativele se prelungesc nedefinit, viata in microcosmosul cladirii ocupate isi regaseste echilibrul si linistea, iar fiecare personaj din cele doua tabere isi descopera, in aceste conditii-limita, semenii si adevaratul eu.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.