Liberalii se pregatesc de Congres

Liberalii se pregatesc de Congres

0 238

Joi, la Sinaia, Comitetul Executiv al PNL se va intruni pentru a se pune de acord asupra modificarilor la Statutul partidului ce vor fi inaintate Delegatiei Permanente, in vederea Congresului de saptamana viitoare, principala problema vizand modul de alegere a vicepresedintilor.


Comisia de Statut a PNL a avut o sedinta la sfarsitul saptamanii trecute, iar la finalul acesteia presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat ca formula de statut care ar putea fi supusa aprobarii Delegatiei Permanente prevede alegerea unui numar de 5 – 7 vicepresedinti la nivel central, plus alti 8 pe regiuni de dezvoltare. „Nu s-au definitivat discutiile pe marginea Statutului. Au fost fost discutate variantele de alegere uninominala. Va mai avea loc un nou Comitet Executiv, imediat dupa Anul Nou, care va transmite Delegatiei Permanente a PNL forma finala a Statutului”, declara Orban.


Potrivit unor surse liberale, discutiile aprinse au avut loc in ceea ce priveste modul de alegere a vicepresedintilor responsabili pe regiuni de dezvoltare. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a sustinut ca vicepresedintii ar trebui sa provina din regiunile pentru care candideaza, in timp ce Ludovic Orban, sustinut de Crin Antonescu, Norica Nicolai si Mircea Ionescu Quintus, a militat pentru alegerea „la liber”, oricine putand candida pentru aceste functii de vicepresedinti pe regiuni.


Totodata, potrivit viitorului Statut PNL, prin comasarea Biroului Permanent Central cu Comitetul Executiv va rezulta Biroul Politic, alcatuit din 13 – 15 vicepresedinti si 13 – 15 membri, condus de presedintele PNL.


?


O alta modificare este legata de varsta limita pentru sefia Tineretului National Liberal, pragul de 30 de ani fiind modificat la 35 de ani.


De asemenea, Bogdan Olteanu a propus un anumit procent de reprezentare a femeilor in conducerea partidului, acesta fiind contrazis de Ludovic Orban, care a subliniat necesitatea unei libere competitii.


Liberalii mai au insa si o alta problema: actuala incompatibilitate dintre statutul de sef de filiala si cel de membru al conducerii centrale. Iar presiunile din teritoriu sunt tot mai mari pentru a se renunta la aceasta idee.


?


Pe de alta parte, prezenta presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, la sedinta, pentru o scurta perioada, a provocat si unele discutii politice, „tintele” predilecte fiind PD si PLD. De altfel, a fost discutata propunerea lui Dan Motreanu de a contesta semnaturile depuse la tribunal pentru infiintarea PLD, o decizie in acest sens urmand a fi luata la sedinta CEx de la Sinaia.


?


Luni va avea loc sedinta Delegatiei Permanente a PNL, iar la sfarsitul saptamanii viitoare se va desfasura Congresul extraordinar al partidului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.