Liber la dat in judecata bancile

Liber la dat in judecata bancile

0 131

Cate-o sentinta pronuntata in rastimpuri in tribunalele si judecatoriile patriei incearca anemic sa rascumpere imaginea sinistra de institutie profund corupta pe care-o are justitia la noi. Or fi fiind ele mai multe pronuntarile magistratilor care sterg impresia proasta pe care-o lasa cucoana legata la ochi, dar doua dintre ele merita pomenite.
Prima este sentinta pronuntata de o instanta din Timis, daca nu ma-nsel, care a dat castig de cauza unei mame de tripleti. Femeia, asemenea altor mamici de gemeni sau tripleti din Romania, a incasat o vreme o singura indemnizatie de nastere, desi ea adusese pe lume trei copii de-odata. Cu siguranta, si altor femei li s-a parut nedrept ca statul sa plateasca doar o data chiar si pentru mai multi copii. Dar pana la mamica noastra, nimeni nu s-a gandit sa dea in judecata Ministerul muncii pentru tertipul prin care recunostea financiar doar un bebelus. Femeia a castigat si a deschis astfel calea unui sir de procese prin care mamici aflate in aceeasi situatie au fost private luni sau chiar ani la rand de sume pe care erau indreptatite sa le primeasca.
Cealalta izbanda in justitie va avea efecte incalculabile pentru bancile din Romania. Desi reprezentantii bancilor si ai altor institutii de creditare au jupuit ani de zile rate in plus de pe spinarea clientilor, unul dintre ei a decis sa e timpul sa puna capat lacomiei bancare. Omul a dat in judecata institutia de la care obtinuse un credit si care ii marise nejustificat rata prin incalcarea unei clauze explicite din contract care il proteja de acest abuz. Justitia i-a dat dreptate iar banca este buna de plata. In situatia pagubitului fericit se gasesc zeci poate sute de mii de clienti nefericiti, care platesc fara sa cracneasca majorarile impuse de banca. Abuzive, in cele mai multe din cazuri si care pot fi depistate la o citire atenta a contractului. Cu o aparenta de legalitate altele, pentru ca clientul, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, a semnat fara sa citeasca textul maruntel si pervers de la final, care se intinde pe prea multe pagini pentru cineva grabit si fericit ca banca i-a acceptat dosarul de creditare.
Intre timp, practicilor bancare din Romania li s-a dus buhul pana la Bruxelles. Comisia Europeana a fost semnalata ca elegantii camatari cu cravata de la noi nu se sinchisesc sa puna contractul la dispozitia clientului cu zece zile inainte de semnare, asa cum se practica in toata Europa. Omisiunea face parte dintr-un set complet de abuzare a naivitatii si ignorantei bancare de la noi, care a permis reprezentantelor de banci straine sa realizeze profituri la care n-ar indraznit macar sa viseze in tarile de origine. O persoana absolut calificata sa vorbeasca in materie de economie, comert si finante cum este presedintele CCI Brasov, Nicolae Tucunel, spunea recent ca bancile nu intretin sistemul economic, cu doar se hranesc din el.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.