Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra)

Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra)

0 100

?Are frunzele fine si inchise la culoare, florile mici si albe si o radacina foarte puternica, care strapunge solurile dificile si pietroase.


Lemnul dulce este o planta inalta pana la 150 cm, avand in pamant o radacina groasa si numerosi rizomi subterani, galbeni la interior si cu gust dulce.


Lemnul dulce este una dintre cele mai valoroase plante medicinale, un puternic antiinflamator eficient in afectiuni diverse, de la artrite, pana la ulceratii bucale.


1.????? Parti utile: radacina, foarte bogata in substante zaharoase, de cateva zeci de ori mai dulci decat zaharul (de unde si denumirea de lemn-dulce).


·??????? Recoltarea se face in general toamna, dar si acum, la inceput de iarna. Dupa ce s-au scos din pamant se lasa 2-3 ore la svantat si apoi se acopera cu stuf sau paie si se tin 10-15 zile, aerisindu-se la 2-3 zile.


2.????? Utilizari medicinale:


·??????? Osteoporoza – se face un tratament cu tinctura de lemn-dulce vreme de 3 saptamani, cu 2 saptamani de pauza. Se ia cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi.


·??????? Tulburari specifice premenopauzei (bufeuri, transpiratie)-se face vreme de trei luni un tratament cu tinctura de lemn-dulce. Se iau in fiecare zi 3-4 lingurite de tinctura, vreme de 2 saptamani, dupa care se face o saptamana de pauza, dupa care se reia administrarea preparatului vreme de 2 saptamani s.a.m.d.


·??????? ?Hepatita virala de tip A, B, C – cercetari facute in Japonia, au demostrat ca, aceasta planta s-a dovedit ca stimuleaza secretia de interferon – substanta folosita frecvent in tratarea acestei afectiuni. Se administreaza pulbere de lemn-dulce: o jumatate de lingurita de 4 ori pe zi, in cure de 15 zile, cu 10 zile de pauza.


·??????? Gastrita hiperacida?:-se administreaza sub forma de pulbere: jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.


·??????? Reumatism, reumatism degenerativ – se ia lemnul-dulce sub forma de tinctura, 3-4 lingurite pe zi, in cure de 21 de zile, cu 10 zile pauza.


·??????? Infertilitate la femei, frigiditate – se face o cura cu tinctura de lemn-dulce, din care se iau 3-4 lingurite pe zi, pe o perioada de 14 zile, cu 14 zile de pauza. Tratamentul da rezultate mai ales in cazurile de amenoree (absenta ovulatiei), precum si in infertilitatea sau in frigiditatea care apare la femei cu valori crescute ale testosteronului (hormonul masculin).


·??????? Tuse uscata, tuse iritativa, bronsita acuta si cronica – se face gargara cu infuzie combinata de lemn-dulce si se beau 1-2 cani din acest preparat pe zi. Tratamentul se face vreme de 10 zile si are efecte exceptionale de calmare a tusei, de eliberare a cailor respiratorii de secretii si de marire a capacitatii de autoaparare a organismului.


3.????? Preparate:


·??????? Tinctura: 30 de picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 50 ml de apa. Nu se recomanda administrarea mai mult de sase saptamani.


·??????? Pulberea: Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a radacinilor uscate. Se administreaza o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa.


·??????? Infuzia combinata:macerare la rece si apoi infuzie in felul urmator?: Se obtine prin punerea la macerat a 3-4 lingurite de lemn-dulce intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Dupa racire, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se astfel un preparat ce poate fi folosit atat intern, cat si extern.


Precautii. Administrarea de lemn-dulce este contraindicata in?:


1.????? cazurile de hipertensiune grava


2.????? sarcina (poate produce nasterea prematura)


3.????? boli tumorale in faze foarte avansate


4.????? hipotiroidie pronuntata


5.????? ciroza avansata


6.????? boli biliare aflate in faza acuta.


7.????? Consultati un medic inainte de a incepe sa va administrati preparate cu lemn dulce.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.