Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra)

Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra)

0 259

Este o planta care a produs in ultimul deceniu o adevarata revolutie in industria farmaceutica, efectele sale hormonale foarte puternice, dar nu numai ele, trezind un imens interes oamenilor de stiinta din intreaga lume.


Lemnul dulce este considerat de specialisti un hormon natural de exceptie.


Este o planta inalta pana la 150 cm, avand in pamant o radacina groasa si numerosi rizomi subterani, galbeni la interior si cu gust dulce. Din acesti rizomi cresc din loc in loc tulpinile aeriene care formeaza tufe, iar in pamant se intind radacinile pe o suprafata de cativa metri. Tulpina este dreapta si puternica, putin ramificata, iar la partea superioara aspra la pipait. Frunzele sunt lungi de 10-20 cm, stralucitoare, adumnate in manunchiuri de 7-17 bucati. Florile sunt mici, de culoare bleu-lila, care cresc in forma alungita. Fructul este o pastaie dreapta, lunga de 15-20 mm si lata de 4-6 mm. Suprafata pastaii este neteda, de culoare bruna. La maturitate, pastaile nu se deschid. Infloreste in lunile iunie-iulie. Creste in locuri umede, prin tufisuri si pe marginea apelor.


Lemnul-dulce este numit popular cioranglav, radacina-dulce sau iarba-dulce, datorita gustului dulceag pe care il are radacina.


Planta creste pe marginea apelor, in regiunile de ses.


1.????? Parti utile?:radacinile.



  • Primavara devreme sau toamna, dupa caderea frunzelor se recolteaza radacinile si rizomii, des la plantele de 3 ani vechime.

  • Se spala si se usuca la soare.

  • Radacinile se folosesc taiate in bucati, facandu-se pulbere, pentru infuzii sau diverse macerate sau suc.


  1. Compusi activi: radacinile contin polizaharide. Printre alti compusi se numara?: glicirizina, un glicozid flavonic, vitamine din grupa B, flavonoide.

  2. Preparate:


  • Tinctura- este cel mai eficient preparat pe baza de lemn-dulce, care pune foarte bine in valoare proprietatile hormonale ale acestei plante. Se obtine prin macerarea a 10 linguri de planta maruntita, in jumatate de litru de alcool de 70 de grade, vreme de doua saptamani, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa trecerea acestui interval de timp, continutul borcanului se filtreaza prin tifon, iar tinctura se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi.

  • Pulberea– se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a radacinilor uscate. Se administreaza o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Este recomandata mai ales acolo unde aportul de alcool este contraindicat: ulcerul gastric, gastrita hiperacida, bolile hepatice grave.

  • Infuzie-puneti 1-2 lingurite de lemn-dulce intr-o cana de apa clocotita si infuzati 10 minute apoi strecurati si beti 2 cani pe zi in cazul tratamentelor digestive.

  • Infuzia combinata –, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Dupa racire, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se astfel un preparat ce poate fi folosit atat intern, cat si extern.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.