Lehliu – Gara: cea mai mare rafinarie de biodiesel din Europa

Lehliu – Gara: cea mai mare rafinarie de biodiesel din Europa

0 326

Investitorii portughezi de la Lehliu-Gara, care au ridicat cea mai mare rafinarie bio din Europa, furnizeaza de o luna biodiesel pe piata din Romania, propunandu-si sa produca 30% din necesarul de biocombustibil de la noi.
Faptul ca normele UE cer sa ajungem la 2% biocombustibil din consumul de carburant pe an. Aceasta norma europeana poate constitui o rampa de lansare in afaceri pentru fermierii care cultiva rapita.
Chiar daca pare ca acest tip nou de carburant are un succes pe scara larga la nivel international, se pare ca sunt tari care nu favorizeaza folosirea biocarburantilor. Astfel, Olanda este una din tarile care a renuntat la ei.
Pretul pentru tona de rapita ajunge la 300 de dolari, asta in conditiile in care de pe un hectar se recolteaza 3,5-4 tone.
Specialistii mai spun ca un alt avantaj important al culturii de rapita este faptul ca plantele rezista pana la minus 18 grade Celsius si nu au nevoie de multa apa.
In Calarasi, Constanta si Ialomita se cultiva cele mai mari suprafate de rapita din Romania, fermierii mizand din ce in ce mai mult pe aceasta cultura. Conform Ministerului Agriculturii, suprafata cultivata cu rapita a crescut de peste trei ori in ultimul an.
Portughezii, primii investitori Compania Martifer, au venit in Romania in urma cu doi ani si au ridicat la Lehliu-Gara, cu 30 milioane de euro, Prio Biocombustibil, prima fabrica de profil de la noi.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.