Legumele de sezon sunt mai SCUMPE la Brasov

Legumele de sezon sunt mai SCUMPE la Brasov

0 84

Este 1 septembrie si a venit in mod oficial si neoficial toamna cu „mere, pere in panere/ si gutui amarui/ cu puf galben ca de pui.”
Pietele agro-alimentare de Brasov sunt acum in mare forfota, umplandu-se de gospodine si de targoveti veniti sa-si etaleze marfa pe tarabe.
Chiar daca resursele financiare sunt mult mai mici fata de anul trecut, nu putea sa treaca toamna fara a pune la pastrare in camara macar un borcanel de zacusca, unul de castraveciori murati sau de varza.
Cantitatile de legume cumparate de brasoveni acum sunt mai putin de jumatate fata de ce au achizitionat in 2009, motiv pentru care taranii din Piata Dacia, una dintre cel mai bine aprovizionate piete si cu cele mai avantajoase preturi, nu sunt prea multumiti.
Cu toate acestea, ei se vad nevoiti sa pastreze preturile ridicate din cauza faptului ca, altfel, ar lucra in pierdere.
Preturile la rosii variaza intre 1,5 si 3,5 lei kilogramul, in functie de calitate, iar vinetele care se gasesc si la 0,8 bani sunt extrem de mici.
Ardeii capia costa intre 2,5 si 4 lei kilogramul, gogosarii costa 4 lei, iar castravetii costa 1,5 lei kilogramul. Pentru compoturi se gasesc piersici la 3 sau 5 lei kilogramul, nectarine la 4 lei si prune la 1,5 lei.
Conditiile meteo nefavorabile din aceasta vara, ploi torentiale, pe de-o parte, si seceta, pe de alta parte, au distrus multe hectare de culturi, motiv pentru care legumele sunt acum foarte scumpe. Unii comercianti sunt de parere ca legumele urmeaza chiar sa se scumpeasca in perioada urmatoare, contrar trendului general si normal de ieftinire din aceasta perioada a anului.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.