Legislatia societatilor comerciale sub lupa UE

Legislatia societatilor comerciale sub lupa UE

0 128

Romania risca sa ajunga la Curtea Europeana de Justitie din cauza legislatiei privitoare la societatile comerciale Comisia Europeana a decis joi sa continue procedura de incalcare a Tratatului european (infringement) impotriva Romaniei pentru neintroducerea in legislatia nationala a directivei europene de simplificare a constituirii, mentinerii si modificarii capitalului societatilor comerciale.
Comisia va trimite, in cazul Romaniei, un aviz motivat, care constituie a doua etapa din procedura privind incalcarea dreptului comunitar prevazuta la articolul 226 din Tratatul european.
In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate deferi cazul Romaniei Curtii Europene de Justitie. Luna aprilie 2008 fusese termenul-limita de transpunere a directivei.
Directiva de modificare a regimului de constituire, mentinere si modificare a capitalului societatilor comerciale a fost adoptata in 2006. Scopul acesteia este de a facilita majorarea de capital si de a simplifica restructurarea actionariatului in cadrul societatilor cu raspundere limitata.
Directiva da statelor membre posibilitatea, in anumite conditii, de a exonera societatile comerciale de la cerintele specifice de raportare si de a facilita restructurarea proprietatii asupra capitalului. De asemenea, aceasta prevede garantii armonizate pentru creditori in contextul reducerii capitalului.
Aceasta directiva modifica cea de-a doua directiva in materie de drept al societatilor comerciale din 1976 care coordoneaza dispozitiile nationale referitoare la constituirea societatilor cu raspundere limitata, cerintele minime de capital, distribuirile catre actionari, precum si majorarile si reducerile de capital.
Cea de-a doua directiva privind dreptul societatilor comerciale din 1976 stabileste conditiile pentru a garanta mentinerea capitalului societatilor comerciale in interesul creditorilor. Mai mult, aceasta protejeaza actionarii minoritari si stabileste principiul conform caruia toti actionarii care ocupa aceeasi pozitie beneficiaza de un tratament egal.
Alaturi de Romania, Belgia, Spania, Luxemburg si Portugalia sunt vizate, de asemenea, de a doua etapa a procedurii de infringement in legatura cu aceeasi problema.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.