Legenda populara a Sf. Foca

Legenda populara a Sf. Foca

0 239

La 22 septembrie, Biserica praznuieste doi sfinti Mucenici, care poarta acelasi nume: unul este Foca „facatorul de minuni”, harazit de Dumnezeu a savarsi fapte minunate, iar celalalt este Foca gradinarul.


?


Sfantul Foca facatorul de minuni


Sfantul Foca facatorul de minuni era fiul lui Pamfil si al Mariei, din cetatea Sinope, pe malul Maii Negre. Inca din frageda varsta facea minuni mari cu darul Sfantului Duh. Si a petrecut facand minuni pana la sfarsitul vietii sale. Cununa muceniciei a primit-o de tanar, capul fiindu-i taiat, iar trupul aruncat in foc.


Sfantului Foca i s-a aratat sfarsitul muceniciei ce era sa vina printr-un porumbel, care s-a asezat pe capul lui si i-a pus cununa, graind omeneste: „Pahar ti s-a amestecat si trebuie sa-l bei!”. Pe care Sfantul pe deplin s-a invrednicit de l-a baut, catre anul 101, in zilele imparatului Traian, luand sfarsit prin sabie si prin foc. Si dupa mutarea lui catre Domnul a facut multe minuni.


?


Sfantul Foca Gradinarul


Tot in aceasta zi, este pomenirea Sfantului Foca Gradinarul. Sfantul Foca Gradinarul era din Sinope, cetate veche si vestita langa Marea Neagra. Avea mestesug gradinaria, la care ostenea si lucra si cu ce agonisea avea mare grija sa-si infrumuseteze sufletul. Toata agoniseala indeletnicirii gospodaresti Foca Gradinarul o impartea la cei saraci. Propovaduia Evanghelia lui Hristos si, fiindca nu s-a ascuns, ci s-a vadit ca o sluga adevarata a lui Hristos, imparatul Diocletian a trimis osteni sa-l ia. Si venind ucigasii, au poposit la casa celui pe care il cautau. Chiar Sfantul Foca i-a primit si i-a omenit, iar cand acestia, fara a-l cunoaste, i-au destainuit scopul vizitei lor, Foca le-a spus sa se odihneasca fiindca a doua zi le va arata el pe cel cautat. Noaptea el si-a sapat mormantul si s-a pregatit sufleteste, prin rugaciune. A doua zi, cand le-a spus ostenilor ca el e cel cautat, acestia au fost cuprinsi de tulburare sufleteasca; dar el ii ruga sa indrazneasca a infaptui porunca pe care o aveau. La indemnurile lui, in cele din urma i-au taiat capul, inlesnindu-i astfel primirea cununei muceniciei.

In aceasta zi nu se lucreaza de teama focului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.