Legenda oualor de Pasti

Legenda oualor de Pasti

0 175

Legendele crestine leaga simbolul oualor rosii de Patimile lui Iisus. Se spune ca atunci cand Iisus a fost batut cu pietre, cand acestea l-au atins s-au transformat in oua rosii. Si se mai spune ca Sfanta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, a adus niste oua intr-un cos, care s-au insangerat fiind sub cruce. Legende despre ouale de Pasti sunt multe. Se mai povesteste ca, dupa ce Iisus a fost rastignit, rabinii farisei au facut un ospat. Unul dintre ei ar fi spus: „Cand va invia cocosul pe care-l mancam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus“. Nici nu si-a terminat bine vorbele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi. Rastignirea si invierea reprezinta eterna legatura dintre moarte si viata, asa cum renaste natura in fiecare primavara, cand se reia ciclul vietii. Oul, el insusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii, al vesniciei. In traditia populara romaneasca se crede ca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: ele vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie.

Traditii populare
In dimineata primei zile de Pasti, copiii sunt pusi sa se spele pe fata cu apa dintr-un vas in care au fost puse dinainte un ou rosu si un ban de argint, pentru ca astfel copiii sa fie tot anul sanatosi si rumeni la fata precum oul de Pasti si curati precum argintul. La noi, de Pasti, ouale nu se mai vopsesc doar in rosu, ci si in alte culori, realizandu-se desene deosebit de inspirate si frumos lucrate, in motive geometrice sau reprezentand plante, animale ori diferite simboluri. Bucovina este recunoscuta pentru traditia – pastrata si in zilele noastre – de a incondeia sau inchistri oua. In Oltenia, foarte putine gospodine se mai trudesc cu acest mestesug.
Ciocnitul oualelor de Pasti
Ouale se ciocnesc la masa de Pasti (in toate cele trei zile ale sarbatorii) dupa un anumit ritual: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de un comesean, in timp ce rosteste cunoscuta formula „Hristos a inviat!“, la care se raspunde „Adevarat a inviat!“.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.