Legea salarizarii profesorilor este constitutionala

Legea salarizarii profesorilor este constitutionala

0 91

Romania este singura tara unde poti muri cu legea in mana. Chiar daca legile sunt create, aprobate si apreciate, ele nu sunt puse in aplicare. Cu toate acestea instantele judecatoresti se prefac ca au un rol important in buna desfasurare a vietii de roman.
Instanta constitutionala a decis ca Legea Dialogului Social si Legea de salarizare in 2011 a personalului didactic sunt constitutionale.
Foarte frumos, dar la ce ne ajuta?
Cele doua legi au fost contestate la Curtea Constitutionala de 110 deputati ai grupurilor parlamentare PSD si PNL, sesizarile urmand sa fie luate in discutie.
„Urmeaza sa observati faptul ca actuala guvernare a uzitat, pana la epuizare, de dispozitiile articolului 114 din Constitutia Romaniei, transformand practic procedura angajarii raspunderii din exceptie in regula. In acest fel a fost evitata procedura normala si fireasca in cadrul unui stat de drept – dezbaterea parlamentara, in care sa se tina contatat de opiniile exprimate de opozitie cat si ale partenerilor sociali implicati”, scriu semnatarii cererii, care adauga si faptul ca, pentru a nu fi catalogata drept „o procedura de nesocotire a ratiunilor” articolului 114 din Constitutie, „angajarea raspunderii (…) nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie”, informeaza Mediafax.
Ei, si ce? Viata noastra este o exceptie!
Acestia critica si cateva prevederi punctuale din Legea de Dialogul Social, care, in opinia lor, incalca mai multe prevederi ale Constitutiei.
In final, ei afirma ca unele prevederi ale legii „nesocotesc” principiile din Constitutie referitoare la negocierea colectiva.
Nu in ultimul rand, ei considera ca prevederile criticate aduc atingere drepturilor conferite de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, despre care Constitutia romaneasca vorbeste intr-unul dintre articole.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.