Legea referendumului, pentru a treia oara in dezbaterea Curtii Constitutionale

Legea referendumului, pentru a treia oara in dezbaterea Curtii Constitutionale

0 192

Pentru a treia oara de la inceputul anului, Curtea Constitutionala este sesizata cu privire la Legea referendumului nr.3/2000. In aceasta saptamana, Curtea va lua in dezbatere un articol al Legii referendumului referitor la numarul de voturi ale parlamentarilor necesar pentru admiterea unei solicitari a sefului statului de a convoca referendumul.


Pana acum judecatorii Curtii au admis de doua ori ca articole ale legii sunt neconstitutionale si a cerut Parlamentului sa indrepte prevederile.


Ultimele critici aduse Legii 3/2000 vizeaza articolul 11, alineatul (3), care arata ca „punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor”.


Pe de alta parte, articolul 76, alineatul (2) din Constitutie stipuleaza ca „legile organice si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera”.


La 1 martie, Parlamentul a respins proiectul de hotarare prin care se cerea avizul favorabil solicitarii presedintelui Traian Basescu de initiere a unui referendum privind votul uninominal. Presedintele, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national, conform articolului 90 din Constitutie.


Proiectul de hotarare, supus votului Parlamentului, in 1 martie, a intrunit 233 de voturi „pentru”, iar pentru a fi adoptat erau necesare 235, sustineau parlamentarii.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.