Legea referendumului, din nou in fata Curtii Constitutionale

Legea referendumului, din nou in fata Curtii Constitutionale

0 218

Cu doua saptamani inaintea referendumului pentru suspendarea presedintelui, Curtea Constitutionala va dezbate o noua sesizare a PD privind neconstitutionalitatea unor amendamente la Legea referendumului. Este a treia oara cand PD reclama prevederi de modificare a acestui act normativ, de aceasta data fiind vorba despre numarul de voturi pentru demiterea presedintelui.


Sesizarea PD se refera la articolul 10 modificat al legii in care se arata ca demiterea presedintelui va fi facuta cu votul majoritatii cetatenilor care se prezinta la referendum, indiferent daca seful statului a fost ales din primul sau al doilea tur de scrutin. Amendamentul de modificare initiat de PSD reprezinta o derogare de la articolul 5 care stabileste conditiile de valabilitate ale unui referendum si unde se precizeaza ca pentru a fi valabil trebuie sa fie prezenti jumatate plus unu din numarul total de alegatori.


Aceasta modificare reclamata de PD la Curtea Constitutionala a fost facuta in 21 martie, deputatii aproband-o cu 198 voturi „pentru”, 46 „impotriva” si 2 abtineri. Cu acea ocazie, deputatii au eliminat si interdictia de a organiza referendumuri simultan cu alegerile locale, parlamentare, prezidentiale sau europarlamentare, asa cum ceruse anterior Curtea Constitutionala, tot in urma unei sesizari a PD.


PD a mai sesizat Curtea tot in privinta Legii referendumului, dupa votul din Parlament la hotararea privind votul uninominal necesara presedintelui Traian Basescu. Atunci, democratii au cerut Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea acesteia intrucat, potrivit Constitutiei, legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, iar Parlamentul considerase ca este vorba de majoritatea absoluta. De fapt, PD a contestat votul dat de Parlament privind solicitarea presedintelui Basescu, iar institutia Avocatului Poporului a formulat in acest sens un punct de vedere, intrucat poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora. In 17 aprilie, Curtea Constitutionala a decis ca articolul din Legea referendumului referitor la numarul de voturi ale parlamentarilor necesar pentru admiterea unei solicitari a lui Traian Basescu de initiere a unui referendum privind votul uninominal este neconstitutional.


?


Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.