Legea pensiilor votata im CD

Legea pensiilor votata im CD

0 217

Guvernul a reusit sa treaca Legea sistemului unitar de pensii. Dupa dezbateri ce au rasturnat o parte din strategia Guvernului Boc la nivelul comisiilor, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, la limita Legea pensiilor.
Cu 170 de deputati votand “pentru”, 2 ”impotriva”, iar 3 s-au “abtinut”, legea va lua drumul promulgarii. Legea a fost votata de deputatii PDL, UDMR si de catre Independenti, in timp ce deputatii PSD si cei ai PNL au parasit plenul Camerei in semn de protest pentru ca le-a fost respins amendamentul care cerea ca majorarea punctului de pensie la 45 % sa fie votat cu apel nominal. Pentru trecerea de Camera a Legii pensiilor erau necesare 50%+1 voturi, adica 168 de voturi pentru, fiind vorba de o lege organica.

Fara discriminare la pensionare!
Femeile si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani, incepand din 2030, dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani, asa cum prevede Legea pensiilor in varianta adoptata deja de Guvern si de Senat. Deputatii au respins, miercuri seara, un amendament la Legea pensiilor sustinut de PNL si PSD, care prevedea ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani, iar cea pentru barbati, de 65 de ani, anunta Agerpres.
Amendamentul a fost respins dupa ce votul a fost contestat si reluat. Initial, el fusese adoptat cu 92 de voturi pentru, 78 impotriva si 10 abtineri, iar in favoarea sa votasera inclusiv deputati ai PDL si UDMR.
Din cate se pareUDMR a facut opinie separata de PDL si a cerut, in sedinta de marti a Coalitiei, ca membrii acesteia sa sustina ca varsta de pensionare pentru femei sa fie 63 de ani.

Militarii si politistii vor fi integrati in sistemul unitar de pensii
Deputatii au eliminat pensiile speciale ale politistilor si militarilor. Astfel cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale vor fi integrati in sistemul unitar de pensii.
Deputatii au respins amendamentul propus de grupul PSD+PC si Comisia de aparare a Camerei care viza exceptarea militarilor, politistilor si functionarilor din sistemul sigurantei nationale de la Legea pensiilor. Parlamentarii PSD sustineau ca aceste categorii trebuie sa faca obiectul unei legi speciale, a pensiilor ocupationale.
Emil Boc:” In conditiile recalcularii, pensiile sub 30 de milioane de lei vechi nu vor scadea. Afirmatie care a fost si ramane valabila. In rest, toate pensiile se integreaza intr-un sistem unitar, pentru ca asa este firesc”.

Persoanele platite prin depturi de autor, integrate in sistemul unitar de pensii
Legea pensiilor prevede ca si persoanele platite pe drepturi de autor sa fie incluse in sistemul unitar de pensii. Deputatii au aprobat cu 117 voturi favorabile, 76 impotriva si 8 abtineri, un amendament in acest sens la legea unitara a pensiilor.
Amendamentul stipuleaza ca “in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe cu regularitate sau in mod ocazional si din contracte sau conventii incheiate, potrivit Codului civil”.

Locuitorii din zonele poluate se vor pensiona cu 2 ani mai devreme
O alta modificare la proiectul initial al Guvernului la legea pensiilor prevede ca toti cei care au locuit cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati sa se poata pensiona cu doi ani mai devreme decat varsta standard, fara penalizari. Plenul Camerei a admis un amendament care prevede ca toti cei care au locuit cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati sa se poata pensiona cu doi ani mai devreme decat varsta standard, fara penalizari.
Amendamentul, formulat de deputatul PSD Ioan Cindrea, a fost initial respins de Comisia de munca a Camerei Deputatilor, insa in plen a fost adoptat cu 102 voturi pentru, 76 impotriva si 9 abtineri.
„Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizare”, se arata in amendamentul la articolul 65 al Legii unitare a pensiilor.

Schimbarea denumirii Casei de Pensii
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat un amendament la legea pensiilor, respins in Comisia de munca si sustinut de PDL, cu privire la schimbarea denumirii Casei Nationale de Pensii.
Amendamentul, care prevedea ca la data intrarii in vigoare a legii pensiilor numele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale se transforma in Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), a fost aprobat cu 140 de voturi pentru, 86 voturi impotriva si 7 abtineri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.