Legea Institutiilor Financiare Nebancare un nou FNI?

Legea Institutiilor Financiare Nebancare un nou FNI?

0 284

Conform noii reglementari, institutiile financiare nebancare sunt entitati, altele decat institutiile de credit, care desfasoara cu titlu profesional activitate de creditare, in conditiile stabilite de lege.
Legea permite IFN-urilor sa desfasoare concomitent mai multe tipuri de activitate de creditare si ofera posibilitatea acestora sa emita carduri pentru mai multe tipuri de credite (in prezent acestea pot emite carduri numai pentru creditele de consum).
Au fost introduse in sfera activitatilor permise: creditarea imobiliara, microcreditarea, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiunile de factoring, etc.
IFN inscrise in Registrul General vor putea efectua si operatiuni de schimb valutar aferente activitatilor permise, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute de reglementarile in materie.
In acelasi timp, a fost largita sfera categoriilor de entitati cu care pot fuziona IFN-urile si a fost stabilita in sarcina Bancii Nationale a Romaniei (BNR) emiterea reglementarii secundare care sa prevada procedura de inregistrare a entitatii rezultate.
IFN-urile vor putea administra fonduri publice acordate drept fonduri pentru microcredite de catre agentiile guvernamentale.
Sunt interzise IFN-urilor:
– Atragerea de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public
– Emiterea de obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati, in intelesul legii privind piata de capital
– Operatiuni cu bunuri mobile si imobile
– Acordarea de credite conditionata de vanzarea sau de cumpararea actiunilor IFN
Acordarea de credite conditionata de acceptarea de catre client a unor servicii care nu au legatura cu operatiunea de creditare respectiva.
BNR este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare cu titlu profesional.
IFN-urile sunt obligate sa utilizeze provizioane specifice de risc, conform reglementarilor BNR.
• Registrul general – IFN pot desfasura activitate de creditare numai dupa inscrierea in Registrul general deschis la BNR. Infiintarea IFN-urilor care fac obiectul inscrierii in Registrul general se notifica BNR in termen de 30 zile de la data inmatricularii in Registrul Comertului.
• Registrul special – BNR stabileste, in acelasi timp, criteriile de inscriere a IFN-urilor in registrul special. Criteriile de inscriere in Registrul special sunt: cifra de afaceri, volumul creditelor, gradul de indatorare, totalul activelor, capitalurile proprii.
• Registrul de evidenta – Casele de ajutor reciproc si casele de amanet care vor dori sa desfasoare activitate de creditare, precum si entitatile care intentioneaza sa desfasoare activitate de creditare, exclusiv din fonduri publice ori puse la dispozitia acestora in baza unor acorduri interguvernamentale, sunt obligate sa se inscrie in Registrul de evidenta.
Capitalul social minim al IFN-urilor nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro, respectiv 3 milioane euro in cazul IFN care acorda credite ipotecare.
Noua lege prevede diminuarea amenzilor pentru IFN care nu respecta reglementarile BNR de la valori cuprinse intre 0,05-1 la suta din capitalul social al institutiei, la valori cuprinse intre 0,01-0,5 la suta din capitalul social. Sanctiunile pot merge pana la radierea din Registrul Comertului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.