Legea darii in plata asteapta promulgarea presedintelui

Legea darii in plata asteapta promulgarea presedintelui

0 769

Presedintele Klaus Johannis va decide daca legea darii in plata se va aplica sau nu. Privita cu optimism de mii de romani restantieri sufocati de ratele in crestere ale creditelor imprumutate in urma cu 7-8 ani, legea este contestata vehement de bancheri. Initiatorul legii, deputatul liberal fagarasean Daniel Zamfir, declara ca proiectul de lege doreste sa stabileasca un raport egal intre creditor si debitor

Presedintele Klaus Johannis va decide daca legea darii in plata se va aplica sau nu. Privita cu optimism de mii de romani restantieri sufocati de ratele in crestere ale creditelor imprumutate in urma cu 7-8 ani, legea este contestata vehement de bancheri. Initiatorul legii, deputatul liberal fagarasean Daniel Zamfir, declara ca proiectul de lege doreste sa stabileasca un raport egal intre creditor si debitor. In plus, legea va oferi clientilor bancilor o putere mai mare de negociere a ratelor lunare.
Proiectul de lege prevede ca o persoana are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin cedarea catre banca a dreptutului de proprietate asupra bunului imprumutat. Altfel spus daca un datornic nu-si mai poate plati ratele pentru casa poate ceda bancii locuinta fara a mai risca sa fie executat silitdaniel zamfir pentru recuperarea intregii sume creditate.
Darea in plata este insa contestata de bancheri care ameninta ca se va scumpi creditarea. Initiatorul legii sustine ca legea este in interesul a sute de mii de romani cu credite la banci. Potrivit lui Daniel Zamfir, legea nu este neconstitutionala, tocmai pentru ca a trecut termenul pana la care putea s-o conteste vreo institutie la curtea constitutionala: nu este o lege care va falimenta bancile, nu bloca programul Prima Casa si nici nu este o lege pentru bogati. Zamfir spune ca darea in plata este o masura recomandata de Parlamentul European pentru toate statele membre.
Chiar si asa, legea va intra in vigoare doar daca va fi promulgata de Klaus Iohannis, care are 20 de zile la dispozitie sa faca acest lucru. Deputatul Daniel Zamfir spera ca presedintele sa cantareasca foarte bine decizia de care depind mii de romani cu credite la banci.
Zamfir ar putea fi, insa, acuzat ca a facut o lege in interes propriu. Presa centrala a publicat informatia potrivit careia fratele sau are datorii bancare de 720.000 de euro.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.