Legea antispeculă ultima inițiativă legislativă a guvernului. Va funcționa ca și alte...

Legea antispeculă ultima inițiativă legislativă a guvernului. Va funcționa ca și alte legi?

0 206

Executivul a făcut un prim pas în elaborarea unei legi antispeculă, după ce Ministerul Finanțelor a prezentat, în ultima ședință de Guvern, o notă informativă asupra viitorului act normativ. Legea ar urma să prevadă, în situații de criză, cum este și cea de acum, amenzi cu procent din cifra de afaceri pentru operatorii care practică prețuri nejustificat de mari sau care limitează producția și vânzările în scopul creării unui deficit pe piață.
Potrivit propunerilor venite de la Consiliul Concurenței și prezentate în ședința de Guvern de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, viitoarea lege antispeculă va include la capitolul fapte de concurență neloială practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, precum și acumularea de mărfuri de pe piața internă în scopul creării unui deficit pe piață și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.
Actul normativ va fi aplicabil în perioadele în care sunt identificate situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, pentru listele de produse identificate ca fiind în situație de risc speculativ cuprinse într-o hotărâre de Guvern. Autoritățile abilitate vor stabili, prin instrucţiuni, procedura rapidă pentru instrumentarea contravenției. 
Propunerea de sancționare pentru această contravenție este amendă de la 0,1% – 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puţin de 10.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de întreprinderi, se arată în Nota informativă a ministrului Finanțelor.
Totodată, ANAF va pune la dispoziție, în vederea definitivării proiectului de act normativ, o analiză a evoluției prețurilor, cu titlu de exemplu, pentru măști și ulei, plecând de la producător, până la consumatorul final.  Pe lista produselor cu risc speculativ ar trebui să se regăsească și gazele și energia electrică, dat fiind faptul că prețurile acestora au crescut nejustificat, manipularea făcându-se prin scăderea producției interne, dar și prin oprirea capacităților de producție.

Pandemia a inspirat guvernanții
Ministerul Finanțelor a semnalat faptul că, în contextul pandemic actual, activitatea economică a anumitor sectoare de interes a cunoscut la nivel naţional o serie de transformări şi oscilaţii, care au dat naştere necesităţii reglementării cu precădere şi în regim de urgenţă, a situaţiilor în care apar frecvent decalaje semnificative de negociere și practici specifice, prin care companii mai puternice abuzează de companiile mai slabe. Astfel, a apărut necesitatea implementării unui nivel adecvat de protecție a consumatorilor față de practicile comerciale care pot duce la o destabilizare a pieței naționale, prin combaterea practicilor de majorare nejustificată a prețurilor din partea operatorilor economici în situații excepționale. Astfel de situații pot fi starea de urgență, starea de alertă, starea de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate, stare de război, stare de asediu sau alte situații de criză. Un act normativ care să combată specula, susține ministrul Finanțelor, va asigura certitudinea juridică, de natură să crească încrederea consumatorilor.
Măsurile de combatere a fenomenelor speculative vor fi luate doar pentru perioade determinate în timp, în vederea asigurării bunei funcționalități a pieței produselor și serviciilor, susține ministrul Finanțelor. Acesta arată însă că intervenția legislativă trebuie făcută de urgență, în lipsa acesteia, existând riscul afectării bunei funcționări a pieței, dar și a prelungirii stării de incertitudine juridică cu impact negativ asupra posibilităţii de dezvoltare economică a întreprinderilor, a creşterii economice, a competitivităţii sau a capacităţii de inovare a companiilor, cu efecte negative asupra interesului public. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.