Lege pentru prelevare de organe

Lege pentru prelevare de organe

0 78

Comisiile de specialitate au inaintat Parlamentului un proiect de lege care sa reglementeze prelevarea de organe si transplantul.

Cel mai important articol al legii pare a fi cel in care se spune ca, daca pe timpul vietii omul nu isi exprima refuzul de a i se preleva organele dupa deces, acestea pot fi transplantate fara acordul familiei, asa cum este in prezent.

In prezent, prin cererea acordului rudelor, procedura este greoaie, poate nu atat din punct de vedere al scriptologiei, ci, mai degraba, a circumstantelor in care se exprima cererea. Iar uneori nici nu mai exista timpul efectiv pentru adresarea acestei cereri.

Proiectul de lege urmeaza sa fie discutat mai intai in Senat, apoi in Camera Deputatilor.

Proiectul a fost initiat de Agentia Nationala pentru Transplanturi, avand in vedere ca, pe listele de asteptare, se afla peste 2.000 de bolnavi care isi pot gasi salvarea doar printr-un transplant al unuia sau altuia dintre organele vitale.

In tarile cu civilizatie avansata exista, in acest sens, legi si pro, si contra, acest contra insemnand legislatie asemanatoare celei de la noi.

Bineinteles ca Biserica Ortodoxa Romana se opune, invocand motive puerile in raport cu timpurile in care traim.

Sa speram ca, macar in acest caz, diavolita politicului nu-si va baga coada.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.