Legalitatea si ilegalitatea cersetoriei

Legalitatea si ilegalitatea cersetoriei

0 62

Mi s-ar putea spune: pai bine, dom’le, daca au legalizat homosexualitatea, de ce sa nu lase, in vremurile astea grele, pe bietii oameni sa cerseasca? Ei ce sa manance?
O fi ceva adevar si in asta, dar acesta este microscopic. Extrem de putini cersesc pentru ca n-au cum isi asigura existenta prin munca. Majoritatea cersesc pentru ca le este lene sa munceasca, sa puna osul la bataie ca sa se intretina, pe ei si eventualele familii.
Si toti cei care au impanzit orasul cu mana intinsa sub diferite pretexte – inventivitatea cersetorilor si ai celor care ii trimit la cersit si-si iau grosul castigului este mare – sunt tigani, organizati intr-o adevarata mafie in domeniu, cu teritoriile/zonele bine stabilite, cu locurile fixate pentru fiecare cersetor in parte, prin rotatie, cu incasatorii pe fiecare sector si asa mai departe. Chiar si obiectul cersitului difera, probabil in raport cu aptitudinile fiecaruia din cei bagati in primele randuri, in general copii sau batrani, dar si destui haidamaci mimand diferite betesuguri, insa in fond apti de munca. Iar tinerele tiganci, cu doi-trei copii in jur – neaparat unul la san – pe care ii invata de mici la cersit, se plang ca sunt greu bolnave, in schimb stiu sa produca puradei, pe care, cum am spus, ii invata la cersit in loc sa ii trimita la scoala, caci nu exista discriminare in acest sens, ca si in celelalte domenii sociale.
Iar prin anumite localitati din tara, ba chiar prin orase, vezi inaltandu-se vile si chiar mici palate, arhitectural de prost gust, locuite de belferii etniei.
Lasand la o parte teoriile, putem spune ca, in cazul cersetoriei, nu se aplica legea. Caci aceasta prevede puscarie de la o luna la cinci ani pentru asemenea fapte.
Insa cersetorii sunt ori alungati de pe locurile in care-si practica meseria, ori sunt amendati. Si cersetorii isi rad in barba, caci revin, iar amenzile nu le platesc, mai ales ca de multe ori adresa este fictiva sau nici nu au acte de identitate.
Nu propun “solutia finala” – societatea nu m-a inrait in asemenea hal – ci doar aplicarea legii. Si nici nu este nevoie sa fie bagati prin puscariile si asa supraaglomerate, ci doar adunati in lagare de munca si pusi la treaba, sub paza si in regim de detentie, in schimbul mancarii. De lucru este destul in tara asta, referindu-ma doar la treburile pendinte de autoritatea centrala si cele locale, incepand cu refacerea sistemului de irigatii, canalul Bucuresti – Dunare, impaduriri ale fondului forestier de stat si multe altele asemenea.
Iar dacase intampla ca acesti tigani sa aiba intr-adevar nevoie de ajutor, de ce nu-i ajuta coetnicii lor posesori de averi nebaniute si stranse in niciun caz din munca.
Cum cersetoria este condamnata de lege, atunci sa se si aplice aceasta lege !

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.