Lectura de duminica: Cine a unit prima data Tarile Romane?

Lectura de duminica:
Cine a unit prima data Tarile Romane?

0 605

In nici un caz nu a fost Mihai Viteazul desi 99% dintre romani ar spune asta. Ce nu se prea stie insa este faptul ca Unirea lui Mihai Viteazul nu a fost prima ci…a treia in decurs de numai 50 de ani. Framintata jumatate de secol ! Cine sa fi fost primul? Un roman, un ungur, un rus, un polonez, un turc..cineva de aproape? Ei bine, nu. Primul care a unit cele trei tari romanesti a fost…un italian
Ce treaba avea italianul  cu tarile romane pare acum ciudat, dar este perfect explicabil in  contextul anului 1551, an in care incepe sarabanda Unirilor.
Numele italianului este  Giovanni Battista Castaldo, marchiz de Casano, nascut in Italia a ajuns nobil in urma faptelor sale de arme, astfel ca pe linga titlul de general a primit si titlurile  de Conte de Piadena (numit de Carlo Quintul în 1545), Senior de Binasco, Rezzana, Caldignaia, Sibiu, Binanouva.  castaldo
Acest Castaldo era deja in 1546 general in armata imparatului Carol al V-lea, asa ca nu este de mirare ca in 1551, cind armata austriaca a ocupat pentru 5 ani Transilvania (tumultoasa si fascinanta istorie a avut aceasta tara) in fruntea armatei care a cucerit-o se afla noua noastra cunostinta, Castaldo.
Imperiul otoman fiind implicat intr-un razboi greu in Asia, Castaldo stia ca poate face multe in zona fara sa se teama de o riposta imediata a turcilor. Asa ca pe linga treburile administrative, militare si politice din Transilvania (de pilda a intarit cetatea Sibiului construind turnul Haller, turn de aparare care exista si astazi, iar la Vintul de jos l-a asasinat  pe Cardinalul Martinuzzi)
Castaldo s-a ocupat si de Moldova si Tara Romaneasca in imprejurari tulburi.Astfel in 1552 l-a inlaturat de pe tronul Moldovei pe Stefan Rares iar de pe tronul Tarii Romanesti pe Mircea Ciobanul punind in locul “locotenenti” romani de fapt in limbajul vremii niste vasali pe care i-a pus sub autoritatea imparatului.
Orgolios si incintat de realizarea sa, Castaldo s-a autointitulat “Daciae Restitutori Optimo” adica unificator al vechii Dacii.Mai mult, Castaldo a si batut o medalie in care, bineinteles, apare chipul sau inconjurat de textul in latina “Ioan Baptista Castaldus comandant suprem” iar pe revers imaginea sa în costum antic roman, întinzând mâna unei femei asezate, simbolizând Dacia si inconjurat de textul, tot in latina: “Restauratorul cel mai bun al Daciei ”Assassination_of_George_Martinuzzi_1551_dec_17_in_Alvincz_Castle
Treaba asta nu a durat prea mult, astfel ca in 1556 Castaldo paraseste Transilvania cu coada intre picioare nu inainte de a pierde si Moldova si Tara Romaneasca.
Acesta a fost primul unificator.
Dar cine a fost al doilea? De data asta se stiu mai multe. A fost un ungur, contemporan cu Mihai Viteazul, Sigismund Bathory.

Un personaj complex, perfid si alunecos.    
Ceea ce a facut Castaldo cu citiva zeci de ani inainte, l-a inspirat pe Sigismund Bathory asa ca, prin metode prea putin ortodoxe, a urmat aceeasi idee dar cu mijloace diferite.
A incheiat in 1595 un tratat la Praga cu imparatul Rudolf in care a solicitat sa fie numit „principe al Ardealului, Moldovei si Tarii Românesti” ceea ce s-a si intimplat, adica s-a scris. De la “scriitura” la fapta a mai curs multa apa pe Mures. Mai intii a pus mina pe Moldova, dar nu prin lupta ci prin tradare. Hatmanul Stefan Razvan l-a arestat pe domnul Aron Voda si l-a trimis la Alba Iulia. Ca sa scape de Aron Voda, Sigismund l-a otravit…unde credeti ?…tot la castelul din Vint unde cu peste 40 de ani in urma Castaldo il asasina pe cardinalul Martinuzzi!
A venit si rindul tarii Romanesti. Aici era mai greu pentru ca deja voievod era Mihai Viteazul bun militar si diplomat
Dar oricat de bun ar fi fost Mihai, puterile lui nu erau chiar asa de mari si avea nevoie neparat de o alianta cu Transilvania pentru alupta impotriva turcilor. In 1595 delegatia boierilor munteni trimisa de Mihai Viteazul sa semneze un tratat de alianta cu Sigismund, semneaza un tratat de suzeranitate in care Sigismund era numit de catre delegatia Tarii Romanesti „principe al nostru si domn al Tarii noastre Transalpine si rege ereditar al nostru” in timp ce Mihai urma sa fie doar “locotenent” al lui Sigismund. A fost singura forma prin care Mihai si-a asigurat alianta cu Sigismud si cu ajutorul lui a castigat batalia de la Giurgiu.
No, cum ar spune ardeleanul, Sigismund avea acum toate actele in regula ca domn al Transilvaniei, Moldovei si Tarii Romanesti.sigismund bathory
În iulie 1595 Sigismund Báthory bate medalii cu titlul de „Serenissim principe al Transilvaniei, Valahiei si Moldovei”, iar portretele sale din aceasta vreme poarta aceeasi titulatura.
In 1596 insa, Sigismund Bathory este nevoit sa renunte la tron si unirea lui (construita pe intrigi, tradari asasinate si aliante militare) se pierde.
In schimb, domnul Tarii Romanesti, Mihai, isi incepe ascensiunea si, spre deosebire de predecesorii sai, Castaldo (care avea in spate cea mai puternica armata imperiala) sau Sigismund, (care s-a folosit si de mijloace viclene) devine domn al celor trei tari romanesti prin forta proprie, o realizare remarcabila a unui domnitor dintr-o tara mica inconjurat de trei mari puteri (Turcia, Austria,Polonia)

(Ca o curiozitate, dupa moartea lui Mihai Viteazul, generalul Basta i-a inchis pe cativa italieni credinciosi lui Mihai si apoi i-a ucis in….castelul Martinuzzi din Vintul de jos  foarte des amintit in acest articol !!!!)
Dar ce nu se prea stie in mentalul colectiv, este faptul ca toti trei de mai sus erau gata gata sa fie precedati de domnul moldovean Petru Rares. Desi acesta a stapinit in fapt o parte a Transilvaniei o scurta perioada de timp in 1529 iar in Tara Romaneasca l-a pus domn pe ginerele sau, lui Petru Rares i-a lipsit ideea de a se declara stapin peste cele trei teritorii. Fara idee, nu a intrat in istorie ca intregitor…O sansa ratata de marele domnitor Petru Rares.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.