Lebăda neagră a anului 2023

Lebăda neagră a anului 2023

0 266
The facade of the Federal Reserve Bank...

Motto:
Principiul lui Parreto : 80 % vad ceea ce se-ntampla cu 20 % care cred ca FED inca mai detine puterea… Eu cred ca este chiar invers : 80% sunt convinsi ca FED detine puterea ( vedem exact ce se intampla in lume ,convergenta actiunilor FED-lui si a celor care detin puterea …fiind aceasi ) si 20 % care intradevar vad ceea ce se intampla dar nu pot face nimic…

Ştiţi care e lebăda neagră a anului curent? Nu, nici n-o bănuiţi. Nu-mi aparţine, ci a fost definită de amicul Charles Hugh Smith. Deci care e? Ţineţi-vă bine: aceea ca FED să reuşească!
Toată lumea vede cum merg lucrurile în zona banilor, astfel încât s-a ajuns sca reuşita FED în a menţine dolarul să fie considerată o minune. Însă care ar fi elementele care ne-ar spune că FED a reuşit? CHS a identificat trei, cu care sunt perfect de acord:

  • piaţa muncii nu se prăbuşeşte, iar salariile continuă să crească;
  • distorsiunilor generate de capitalul cu costuri zero se curăţă total;
  • există randamente mai mari ale obligaţiunilor americane care ar întări puterea dolarului american, crescând astfel puterea tuturor celor care deţin active denominate în dolari.

Hmm, sună foarte interesant. Dar să le luăm pe rând. Rezultatele de pe piaţa muncii au fost falsificate de Administraţia Biden pentru „a da frumos în poză”. Toată lumea a remarcat asta. Se va întâmpla o minune? E un grad mare de incertitudine. În ceea ce priveşte celelalte două puncte, e vorba de rezultatele deja obţinute de FED prin creşterea accelerată a dobânzii de intervenţie.
Piaţa s-a disciplinat prin existenţa unui dolar mai scump. Dispărând banii gratuiţi a revenit disciplina. Iar costurile obligaţiunilor americane au crescut. Jerome Powell a acţionat clasic şi treaba pare că a funcţionat. Se va menţine însă această tendinţă?
Voi face apel la notele lui Zoltan Pozsar(prezentate într-un articol trecut), în care deja se pariază pe reluarea unui QE în vară. Care-ar fi motivele? Statul american nu mai poate fi disciplinat din cauza forţei factorilor interni şi externi. Războaiele pe care SUA le întreţine pentru a-şi păstra imperiul hegemonic, cresc datoriile şi presiunea asupra Bugetului. De asemenea, consecinţele deciziilor politice se răsfrâng asupra companiilor.
Tentativa de scoatere de pe piaţă a hidrocarburilor ruseşti a generat mişcări inverse deosebit de puternice.
SUA simte pe termen scurt un beneficiu din vânzarea hidrocarburilor scumpe Europei, doar că asta înseamnă şi-o obligaţie. Iar europenii încep să protesteze. Treptat, protestele se vor transforma în fronde, iar în final, în şantaje. Hidrocarburile ruseşti vor ieşi la suprafaţă prin hub-ul turcesc. Aici e o sfidare a lui Erdogan, dar şi-o afacere teribilă pe care o face Turcia. Turcia „va amesteca” hidrocarburile proprii cu cele ruseşti, astfel încât nu vei mai ştii ce cumperi. Ăsta e scopul hub-ului. Însă treburile nu sunt atât de simple. 
Energia a devenit excesiv de scumpă doar ca efect al fantasmelor eco aplicate de nişte devianţi bolnavi după puterea absolută asupra individului.
Nivelul de trai a scăzut teribil în Europa, dar şi în SUA şi în zonele aflate sub pulpana „Sultanului blonav al lumii de azi”.
În Germania se va adopta o legislaţie mai permisivă care va da acces consumatorilor la … produsele expirate. Inclusiv(sau în special) la cele alimentare!
În Franţa, accesul la produsele alimentare expirate există de mai mult timp, acestea fiind comercializate în magazine speciale. Mai mult, o serie de reportaje triumfaliste îi ridică în slăvi pe cei care se aprovizionează de acolo. Interesant, nu-i aşa?
Sunt doar câteva elemente care ne arată slăbiciunea unei monede. O monedă puternică îi face fericiţi pe cei din jurisdicţia sa. Dolarul, cu valenţele sale mondiale, ar trebui să-i facă fericiţi pe cei care investesc în el. Se întâmplă aşa? O vedeţi singuri. Într-adevăr, vedem beneficii ale dolarului în raport cu EUR, dar inversarea este un efect al scudundării celor două valute cu viteze diferite una faţă de cealaltă. Într-adevăr, EUR se scufund mai repede deoarece constrângerile îl fac să fie nemilos cu consumatorii pe care-i are în păstorire.
Dolarul e mai lax şi de aceea se scufundă mai încet. Însă e doar o iluzie deoarece, după cum bine ştim, efectul imediat al scufundării e asfixierea. Şi, dacă vreţi o imagine sugestivă, căutaţi istoria financiară a ultimei perioade a Imperiului Otoman şi veţi rămâne surprinşi de coincidenţe! 
Deci la ce să ne aşteptăm? Marea majoritate a oamenilor văd ce se întâmplă. Ceilalţi cred că lebăda neagră încă mai are putere. Vom vedea!

Autor: Dan Diaconu
Sursa: trenduri.blogspot.com/

NOTA
Lebada Neagra un eveniment foarte putin probabil, pe care il recunoastem prin trei insusiri principale: raritatea, impactul extrem si faptul ca, in ciuda neprevazutului sau, ne straduim sa ii gasim explicatii ulterioare prin care sa ne convingem ca a fost, de fapt, predictibil.(după Nassim Nicholas Taleb)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.