Le Point: România Mare se născuse în urmă cu un secol !

Le Point: România Mare se născuse în urmă cu un secol !

0 308

Interviu cu istoricul Isabelle Davion, specialist în Europa Centrală, de la Univ. Sorbona, care  explică nașterea acestei țări apropiate Franței. 

Le Point: Acest recent 1 decembrie 2018 întradevăr a înseamnat o sută de ani de la …? 
Isabelle Davion: Înseamnă exact proclamarea României Mari de către Regele Ferdinand Intregitorul, eveniment care va înlocuiVechiul regat – înființat în 1878 după unificarea Valachiei cu Moldova. 
Acest Regat devenit independent de Imperiul Otoman, (la… doar 11 ani dupa aparitia  Dualismului n.r.) in cadrul Austro-ungariei, era un Regat cumva frustrat, care isi voia noi teritorii. 
În 1918 această Românie etnica, dublă ca teritoriu și cu număr important  de populație romaneasca, este considerată fondatoarea actualei țări, a cărei zi națională se sărbătorește acum pe 1 decembrie.

Ce teritorii noi au fost agregate? 

– Basarabia, obținută de la Rusia, aflata în plină revoluție bolșevică;
– Bucovina, cand din 28 noiembrie 1918 Consiliul General al acestei regiuni a votat detașarea de Austria;
– Banatul, vechi teritoriu  ce va fi împărțit în februarie 1919 între România și Yugoslavia (alt stat nou creat în aceeași 1 decembrie 1918).
Cele două țări apropiate Franței se înțeleg bine, deși România va regreta mereu că n-a obținut tot Banatul, preponderent romanesc, ca si Transilvania. 
De altfel în capitala acestei Transilvanii, la Alba Iulia a fost proclamat oficial Regatul României, al cărui teritoriu cu ușoare modificări, corespunde celui de azi.
Ce argumente avem de menționatArgumente istorice și etnice. Acestea se pot întoarce în acest timp si împotriva românilor, pentru că Basarabia a fost mult rusificată la nivelul de elită, în timp ce Transilvania a fost, mai ales in Secuime, maghiarizată. Dar România practică o politica a faptului împlinit, ocupând din noiembrie 1918 aceste două teritorii pe care le revendica etnic 

Frumoasă turnură pentru o țară care, teoretic… a intrat în război de partea Puterilor Centrale… De fapt acel tratat de protecție secret a fost semnat în 1914 cu Germania. Dinastia regală era legată de germanii Hohenzollern, exista o empatie familială, dar această germanofilie era în decalaj cu tropismul intelectualității, care a făcut-o să se încline spre Franța și Anglia. România oferă exemplul unei țări, precum Italia sau Grecia, care intră în război pentru scopuri strict teritoriale, o realpolitică ce ar inclina spre Tripla Alianță la sfârșitul anului 1916, dar definitiv spre Franța, care i-a promis în mod special câștiguri etnice substanțiale, mai puțin… asupra Basarabiei ruse.

De ce „joacă” Franța, harta României?
În primul rând e vorba de a o lua Puterilor Centrale, înainte în 1918, de a stabili un coridor spre Est, care o apără de Rusia, devenită bolșevică, un culoar ce urcă până la Polonia. De altfel trebuie întărită și stabilizată o țară care ocupă un loc atât de strategic precum ieșirea pe Dunăre la Marea Neagră. Romania intră cu toata forța  in razboi (fiind a 4-a putere, dupa numarul pedestrimii n.r.); o face într-un moment în care războiul devenit total, este de o intensitate pentru care încă nu a fost  pregătită. Ea acceptă un armistițiu în decembrie 1917, înainte de a semna tratatul de la București din 7 mai 1918, un tratat care o predă legat fedeleș Puterilor Centrale. Tetxtul tratatului este atât de umilitor încât Franța îl va folosi în propaganda sa pentru a demonstra ce soartă le rezervă Germania celor care capitulează. Manevrele Armatei române în noiembrie 1918 și proclamarea Regatului au avut ca scop anularea acestui tratat urmând recuperrea unor noi teritorii romanesti.

Există un francez deosebit de popular în România...Întradevăr. Geograful Emmanule de Martonne, ginerele lui Vidal de la Blaj, cartograful șef al noului regat român. El cunoaște foarte bine această țară pentru că și-a scris teza la sfârșitul secolului al XIX-lea despre Valachia și l-a câștigat pentru cauza românilor pe celebrul Ernest Lavisse
președintele comitetului experților francezi. Martonne subminează neutralitatea figurii expertului francez. 
În România el este considerat unul dintre vestitorii sau chiar un părinte … al națiunii. În 1973 , la centenarul nașterii sale el a fost celebrat cu mare fast chiar si sub regimul Ceaușescu.

Nota Redactiei noastre: 
Deși istoriografia maghiară și unii oameni politici maghiari au susținut că Dubla Monarhie reprezentase o soluție mai echitabilă pentru minorități și că slovacii, croații, rutenii si mai ales românii din Transilvania ar fi fost mai favorizați în cadrul Dublei Monarhii decât în statele succesoare, nici un grup etnic din Dubla Monarhie nu a susținut revenirea la starea de lucruri anterioară Primului Război Mondial.  
Regatul Ungariei rezultat în urma Primului Război Mondial, a urmărit revizuirea, fie și… parțială, a Tratatului de la Trianon, aliindu-se în acest scop cu statele revizioniste, Germania și Italia şi  reușind anexarea unor teritorii care aparținuseră Dublei Monarhii (1938 – sudul Slovaciei, 1939 – Ucraina Subcarpatică, 1940 – nordul Transilvaniei, 1941 – teritorii aflate azi în Serbia, Croaţia şi Slovenia).
Frontierele Ungariei stabilite în 1920 prin Tratatul de la Trianon, au fost consfințite din nou în urma Tratatului de Pace de la Paris din 10 februarie 1947, încheiat între Puterile Aliate învingătoare în Al Doilea Război Mondial  și Ungaria.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.