Le Monde: Romania, tara unde coruptia institutionalizata e regula!

Le Monde:
Romania, tara unde coruptia institutionalizata e regula!

0 171

Prinsa in turbionul crizei economice, Romania se lupta sa faca fata noilor realitati sociale. Guvernul a luat masuri drastice pentru a pune frana costurilor, iar impasul financiar in care se afla a obligat statul sa se imprumute la FMI pentru a putea plati salariile functionarilor si pensiile, scrie cotidianul francez Le Monde in editia electronica.
Politica incoerenta a guvernului de coalitie, din care fac parte democrat-liberalii presedintelui Traian Basescu si socialistii, a condus la esec, subliniaza jurnalistii din Hexagon, care explica pas cu pas ce s-a intamplat in ultimele zile in tara noastra.
In fata Ministerului de Interne, sute de politisti romani au protestat marti, nemultumiti de restrictiile bugetare care le pun slujbele in pericol. Iar supararea politistilor este la acelasi nivel cu criza care a atins serviciul public din Romania. Functionarii publici vor intra 10 zile in concediu fara plata, in perioada septembrie – noiembrie, pentru ca guvernul sa faca economii.

Luni, Romania s-a angajat in fata reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) sa reduca cu 1 miliard de euro cheltuielile publice in 2009 si cu inca 3 miliarde in 2010. Aproximativ 150.000 de functionari dintr-un total de 1,4 milioane vor trebui sa-si paraseasca posturile, la presiunea statului, scrie Le Monde.
Romania este, asadar, intr-un impas care o obliga sa imprumute bani ca sa poata plati salariile si pensiile. Inaintea alegerilor prezidentiale care trebuie sa aiba loc la finele anului, cei doi parteneri de coalitie care formeaza Executivul petrec, insa, mai mult timp sa se razboiasca, decat sa guverneze.
In acest context, romanii sunt cu atat mai socati de excesele anumitor oameni politici, intr-o tara unde coruptia institutionalizata este regula. Primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, care intentioneaza sa candideze la presedintie, va cheltui 700.000 de euro pe 20 de ceasuri aurite pe care le va amplasa in Capitala, incheie Le Monde.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.