Le Monde: Bucurestiul desfigurat de capitalismul salbatic

Le Monde: Bucurestiul desfigurat de capitalismul salbatic

0 179

Bucurestiul, altadata supranumit „Micul Paris din Balcani”, a fost desfigurat de megalomania dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, in anii 1980. Acum, este pentru a doua oara desfigurat de capitalismul salbatic. Sunt cuvintele cu care jurnalistii francezi de la Le Monde deschid un amplu material dedicat controversatului proiect Cathedral Plazza.
Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti este in fierbere. Pentru cei un milion de catolici din Romania, catedrala Sfantul Iosif din capitala este un centru spiritual, arata cotidianul francez. La nu mai putin de 10 metri de acest lacas de cult se construieste un colos din metal, destinat unor cladiri de birouri. Turnul gigant al Cathedral Plazza, plasat in centrul capitalei, este o structura metalica de 75 metri inaltime, va avea 29 de etaje si alte patru la subsol. Peste 23.000 de metri patrati de profit asigurat, intr-un oras unde un metru patrat dintr-o cladire de birouri se inchiriaza cu 20 de euro pe luna, scrie Le Monde.
Pe 12 iulie, toate bisericile catolice din Romania si-au inchis portile si i-au invitat pe enoriasi sa mearga in fata catedralei Sfantul Iosif. O mobilizare fara precedent dupa caderea regimului comunist si care a avut ca obiectiv sa protesteze fata de actiunile „rechinilor” imobiliari care ameninta catedrala. Mii de sustinatori care nu au avut loc inauntru au putut urmari predica arhiepiscopului de Bucuresti, Ioan Robu, pe mai multe ecrane plasate in fata intrarii.
Proiectul imobiliar a demarat in 1998, cu o constructie de 17 metri inaltime, aprobata de primaria capitalei. In timp, cei 17 metri s-au transformat in 75, ignorand normele de baza ale securitatii, intr-o tara cu un ridicat risc seismic. Investitorul de la Cathedral Plazza este compania americana Millennium Building Development, finantata de fondurile de investitii Miller Global, create in SUA in 1996.
In ciuda opozitiei Bisericii Catolice, care se temea de o eventuala distrugere a catedralei, lucrarile au fost accelarate dupa alegerile din 2005, cand la conducerea primariei Bucurestiului a fost ales Adriean Videanu. Constructia gigantului a fost incredintata societatii Bog’Art – un alt gigant, de data asta din domeniul constructiilor din Romania – create de Raul Doicescu, prieten apropiat al fostului primar, scrie Le Monde.
Dupa o serie de procese, arhiepiscopul de Bucuresti a pierdut cauza, pe 25 iunie, dupa ce tribunalul a decis sa-i dea companiei Millenium Building Development dreptul irevocabil de a continua lucrarile. „Aceasta decizie seamana cu o comanda politica si mafiota”, a declarat arhiepiscopul Ioan Robu. „Autoritatile ne trateaza cu indiferenta si dispret. Poate din cauza faptului ca suntem o minoritate insignifianta si votul nostru nu conteaza. De ani de zile, nicio autoritate nu a vrut sa ne asculte. De ce? Si noi suntem cetateni ai acestei tari, si noi avem dreptul de a ne face ascultati”.
Pe 12 iulie, aproximativ 8.000 de catolici au marsaluit pana la sediul guvernului. De-a lungul acestei procesiuni conduse de preoti, manifestanti veniti din mai multe orase au ridicat pancarte pe care scria: „Opriti genocidul cultural!”, „Opriti masacrul!”. Vaticanul nu a ramas indiferent la problemele catolicilor romani. „Am venit sa vad in numele Sfantului Parinte”, a vorbit in fata multimii nuntiul apostolic Francisco Javier Lozano. „Sunt aici pentru a exprima solidaritatea sa. Prezenta mea este marturie a sustinerii Bisericii Catolice. Suntem un miliard in toata lumea, nu sunteti singuri”.
Aceste tensiuni incurca guvernul de coalitie de la Bucuresti, la fel ca si pe presedintele Traian Basescu. Liderul de la Cotroceni nu a scos niciun cuvant despre aceasta afacere. Miercuri, pe 22 iulie, Comisia Europeana a facut public raportul asupra justitiei romane, a carei reforma este departe de a satisface Bruxelles-ul. Coruptia institutionalizata este o cangrena cu care tara se lupta de la caderea regimului comunist. Scandalul legat de catedrala catolica din Bucuresti arata un esec pe care autoritatile romane nu par pregatite sa si-l asume, incheie cotidianul din Hexagon.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.