Lazarelul, sambata Invierii lui Lazar

Lazarelul, sambata Invierii lui Lazar

0 206

Saptamana dinaintea Floriilor este numita „a Floriilor”, perioada cand florile, plantele de orice fel incep sa-si dezvaluie virtutile magice. In sambata dinaintea Floriilor, numita si „Sambata lui Lazar”, se practica datina Lazarelului, practica ce aminteste de un stravechi zeu al vegetatiei ce murea si renastea la inceputul fiecarei primaveri.

Lazar si Lazarita
In aceeasi zi erau si Mosii de Florii, acum obisnuindu-se sa se dea de pomana placinte, in amintirea unui Lazar care ar fi murit de pofta placintelor. Tot in sambata Floriilor se face si parastasul lui Lazar. Atunci merg fetele impodobite cu coronite din salcie si canta si primesc oua pe care apoi le rosesc.
In sambata de dinaintea Floriilor exista obiceiul „Cantecelor de Pasti”. In aceste cantece se povesteste despre moartea si invierea lui Lazar, invierea care o anunta pe cea a Mantuitorului Iisus Hristos.
In sambata floriilor, fetele merg impodobite cu coronite din salcie, canta si primesc oua, pe care apoi le rosesc. Ele povestesc moartea nefericita a unui tanar pe nume Lazar. Una din fete, supranumita Lazarita, se imbraca in mireasa. Cantecul povesteste despre plecarea lui Lazar cu oile de acasa, moartea lui neasteptata, scaldarea rituala in lapte dulce si imbracarea defunctului cu frunze de nuc si aruncarea scaldei pe sub nuci. In alta varianta, Lazarica pleaca cu oile sau cu caprele intr-o sambata de dimineata, lasand-o acasa pe maica-sa sa-i faca placinte. Cand se urca intr-un stejar sa doboare muguri pentru oi, isi aduce aminte de placinte. Grabindu-se sa coboare, cade si moare. Sora lui il cauta, il gaseste si il boceste pana moare langa frate-sau. Se zice ca de atunci ar fi ramas obiceiul de a jeli mortii. Pretutindeni in satul traditional in aceasta zi se fac felurite copturi, mai cu seama placinte, care sunt date de pomana. In Transilvania, fetele puneau in aceasta seara o oglinda si o camasa curata sub un par altoit, pentru ca dimineata sa rasara soarele peste ele. Cu aceste doua obiecte se faceau apoi farmece de dragoste si sanatate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.