Laura Codruța Kövesi, agitatoare de nivel european!!

Laura Codruța Kövesi, agitatoare de nivel european!!

0 379

Publicația online Politico a dezvăluit miercuri Lista Politico 28 – 28 de personalități din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene care transformă politica europeană, din România fiind inclusă șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kövesi.
‘De la Viktor Orbán — subversivul conservator al Europei — și opoziția Margrethei Vestager (comisarul european pentru concurență) față de titanii afacerilor globale la fondatorii mișcării Refugees Welcome și starul internațional Stromae, oamenii din lista Politico 28 agită și configurează viața publică europeană’, se menționează într-un comunicat postat pe site-ul politico.eu.
‘Am început prin a întreba care sunt cei mai vizibili oameni în fiecare dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, din Austria până în Regatul Unit. Lista noastră cuprinde oameni care nu sunt în poziții de putere evidente sau pe cei cu o atracție publică covârșitoare, dar care sunt, totuși, aproape de vârful puterii, unde atât de des este exercitată cea mai mare influență. Toți cei din lista noastră au capacitatea de a-și configura sfera lor de impact, fie că este vorba de o țară, o activitate transnațională, un sistem juridic, un referendum, o religie, o criză sau chiar de însăși noțiunea de identitate europeană’, explică Matthew Kaminski, editorul executiv al Politico.politico.eu
Întrebată de politico.eu care ar fi sloganul său pentru Europa, Laura Codruța Kövesi a răspuns: ‘Mai multă educație, mai puțină corupție’. Șefa DNA mărturisește că nu admiră în mod special niciun personaj istoric, dar precizează că admiră ‘oamenii care au reușit să facă ceva în viață, care sunt serioși, responsabili și profesioniști’.
La întrebarea ‘Care sunt cele trei lucruri pe care le luați cu dumneavoastră oriunde mergeți?’, răspunsul lui Kövesi este ‘O carte, echipament sportiv și un telefon’.
‘Prima femeie devenită procuror general al României, Laura Codruța Kövesi avea numai 33 de ani când a fost numită în această funcție, în 2006. După șapte ani, a fost marcată o altă bornă atunci când Kövesi a fost numită șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), o instituție creată pentru a combate corupția la nivel înalt în perioada când România se pregătea pentru aderarea la UE. De atunci, ea conduce instituția care a anchetat cazuri de corupție implicând politicieni români marcanți, din toate partidele: fostul ministru Elena Udrea; primarul municipiului București, Sorin Oprescu; fratele fostului președinte Traian Băsescu și Victor Ponta, care la momentul punerii sub acuzare, în septembrie, încă era prim-ministru’, notează publicația online.
În prezent, mulți cetățeni obișnuiți o privesc pe Laura Codruța Kövesi cu speranța că politica și societatea din România pot fi curățate de corupția profundă care a afectat țara după căderea comunismului, adaugă publicația citată.
Pentru ca lupta anticorupție să aibă succes, voința, hotărârea și abilitățile noastre nu sunt suficiente. Este vital ca independența procurorilor și stabilitatea instituțională a DNA să rămână neschimbate’, conchide Laura Codruța Kövesi. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.