Laszlo Tokes – un popa nesimtit !

Laszlo Tokes – un popa nesimtit !

0 151

Laszlo Tokes, popa prostu’ din mana iredentistilor maghiari, este bolnav. Dracu l-a vaccinat impotriva bunului simt, asa ca acuma episcopul nu mai are limite. Uitand de menirea Bisericii si uitand sa se limiteze ca intermediar intre Suprem si pamantean, cum probabil s-a angajat cand i s-a pus uniforma de preot pe el, se face tot mai aprig glasul iredentistilor, atat din Romania, cat si, sau mai ales, a celor din Ungaria.
Ba, uitand chiar ca traieste in Romania, al carui cetatean – n-ar mai fi! – este, si ai carei cetateni l-au salvat la izbucnirea Revolutiei, acest popa cu o permanenta privire de talhar in calduri si cu picioarele iesindu-i de sub plapuma de cat vrea sa se intinda, uita de legi si Constitutie si trage puternic de vesmant mioritic, pentru a-l sfasia.
Astfel, recent s-a intalnit cu presedintele Ungariei, picat intr-o vizita de placere taman in preajma alegerilor parlamentare de la noi, ca sa vada cum arata toamna pe aici. S-a discutat depre dezbinarea domnind printre ungurime, in principal avandu-se in vedere contradictiile dintre UDMR si PCM, fapt ce ar putea pune in pericol participarea ungurilor la viitorul guvern, un lucru privit drept catastrofal de etnia cu drepturi mai egale ca a tuturor celorlalti locuitori ai Romaniei.
Ceea ce poate insa scoate din sarite si pe cel mai linistit, pe cel mai calm ardelean – se intelege ca si pe ceilalti romani, dar am citat ardelenii, pentru calmul lor proverbial – nu este atat faptul, deja intrat in cotidian, ca sunt destui maghiari nebuni si traind in tara asta, care vor autonomia cunoscutului tinut secuiesc. Este vorba de ceva nou, o afirmatie depasind in nesimtire declaratia lui Marko Bela cu invatarea limbii maghiare de catre romanii locuind in susnumitul tinut. Popa-diavol Laszlo Toekes vrea, nici mai mult, nici mai putin, ca toti ungurii din Romania -si se stie cam pe unde traieste majoritatea lor – sa beneficieze de autonomia prevazuta secuimii.
Adica va dati seama cam cum ar arata harta tarii intr-un asemenea caz! Nu pute a prea multa obraznicie si nesimtire?
Iar ca sa inceteze aceasta poluare ar trebui ca autoritatile sa se trezeasca, in sfarsit, si sa-l expulzeze pe acest terchea-berchea, daca le este mila sa-l bage la puscarie, unde il plaseaza, de fapt, legile tarii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.