Laser operator performant donat de „Salvați Copiii” Maternităţii Braşov

Laser operator performant donat de „Salvați Copiii” Maternităţii Braşov

0 152

Un bebeluș născut înainte de termen a fost tratat pentru prevenirea retinopatiei de prematuritate Intervenţia a fost posibilă la Maternitatea Brașov cu ajutorul unui aparat laser performant în valoare de aproximativ 20.000 de euro

Un bebeluș născut înainte de termen a fost tratat pentru prevenirea retinopatiei de prematuritate Intervenţia a fost posibilă la Maternitatea Brașov cu ajutorul unui aparat laser performant în valoare de aproximativ 20.000 de euro. Laserul a fost donat de Organizația Salvați Copiii, cea care a mai oferit și alte echipamente medicale vitale pentru îngrijirea și salvarea vieții prematurilor.

O fetiță de doar 1500 de grame a fost operată deja cu noul aparat. Este primul caz operat în Maternitatea Brașov și al treilea efectuat anul aceasta prn astfel de intervenții laser. Până acum bebelușii care aveau nevoie de astfel de intervenții erau transportați la o clinică privată din oraș unde primeau tratamentul necesar fără ca părinții să plătească.
Problema majoră era însă transportul acestor micuți de doar câteva sute de grame. Odată cu dotarea secției de terapie intensivă cu acest aparat modern, bebelușii vor putea fi tratați în spital.
Screeningul copiilor prematuri se realizează de la copii cu greutăți sub 2000 de grame. Dar avem copii care s-au născut cu 1000 degrame cu 800 de grame și atunci numărul acestor copii la risc de a dezvolta retinopatia de prematuritate este foarte mare”, spune Diana Cormoș, medic primar oftalmolog.

La Maternitatea Brașov, unitate medicală de rang superior, ajung cele mai grave cazuri din județ și din județele limitrofe. Potrivit dr. Olimpia Petrescu, medic primar neonatolog, șef secție Nenonatologie, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I A Sbîrcea”, în Maternitatea Brașov – o unitate de grad trei – se nasc anual 16 % prematuri din numărul total de nașteri.
Colaborarea cu Organizația Salvați Copiii, fundație care a făcut mai multe donații în ultimii cinci ani Maternității Brașov, ar putea continua cu un proiect mai amplu. Este vorba despre finalizarea unui sistem de transport foarte bun între maternitățile din jur care trimit la Braşov acești copii.
În cazul bebelușului prematur, retinopatia de prematuritate cauzează creșterea anormală a vaselor de sânge, care poate duce la dezlipirea retinei de fundul ochiului, ceea ce poate avea ca și consecință orbirea.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.