Lansare de carte: „Maria Tănase. Artista, omul, legenda”!

Lansare de carte: „Maria Tănase. Artista, omul, legenda”!

0 383

CenaKLUb vă invită la lansarea cărții „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru (Editura Corint), pe 31 ianuarie 2020, ora 17:30, la librăria Humanitas Brașov  din Piața Sfatului nr. 16. Invitați sunt : Stejărel Olaru, Adrian Lăcătuș şi Mihail Vakulovski.
Pe scurt ,,Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru (Editura Corint, 2019) e una din cele mai importante cărţi de non ficţiune editate în ultima vreme.

Datorită istoricului Stejărel Olaru acum avem o biografie extraordinară a celei mai valoroase interprete de muzicăpopulară românească. O biografie incredibil de bine scrisă şi documentată despre viaţa fabuloasă a Mariei Tănase (1913-1963), despre ascensiunea ei artistică, despre amorurile fără număr ale cîntăreţei, despre atmosfera vremurilor în care a trăit şi creat, despre securitate, comunism, despre lumea artistică a României în care a trăit Maria Tănase.

Viaţa  artistică dar şi erotică a artistei este urmărită – pas cu pas – din mai multe surse, majoritatea păstrate în arhivele securităţii, Stejărel Olaru avînd grijă să le descopere pe toate, să le pună cap la cap, să fie tot timpul echidistant şi să consulte mereu mai multe izvoare, iar citatele sînt atît de potrivite şi bine alese încît îţi vine să crezi că le-a scris… tot Stejărel Olaru.

Dar cartea e mai mult decît biografia Mariei Tănase, e „biografia” lumii în care a trăit, a societăţii & ţării & vremurilor & regimului pe care a trebuit să le suporte. Pe lîngă biografia Mariei Tănase, ca-ntr-un roman hiperrealist, Stejărel Olaru reînvie şi biografiile oamenilor cu care a avut de-a face artista, de la iubiţi (primul – Sandu Eliad, cel mai însemnat – Maurice Nègre, cel mai cunoscut – Constantin Brâncuşi) la cîntăreţii sau securiştii cu care a colaborat, descrişi atît de precis şi veridic încît, citind, nu poţi să nu te gîndeşti că Stejărel Olaru ar fi putut să scrie la fel de bine şi un roman despre Maria Tănase. „Maria Tănase.

Artista, omul, legenda” e o carte necesară, care te învaţă, din care afli foarte multe lucruri (ştiaţi că Maria Tănase a cîntat şi jazz, că înregistrările ei au fost distruse de legionari, că a colaborat cu securitatea, că a fost premiată de statul francez?…) şi – nu în ultimul rînd – care se citeşte cu mare plăcere de la un capăt („Cea mai mare iubire a Mariei Tănase a fost jurnalistul francez Maurice Nègre. Scurtă, melancolică și neîmplinită, pentru că s-au despărțit împotriva voinței lor. Însă cum altfel ar fi putut să sfîrșească, în vreme de război, o poveste de dragoste dintre o artistă celebră și un spion?”) la altul („Din acest motiv, cîntecul popular românesc va fi întotdeauna considerat după un reper de netăgăduit: „pînă la Maria Tănase” şi „după Maria Tănase”. Pentru că artista a fost nu doar o voce care nu poate fiasemănată cu o alta, ci şi prima cîntăreaţă de stil a folclorului românesc şi creatoare de şcoală în acest sens”).
Lectură plăcută şi utilă! Stejărel Olaru, „Maria Tănase. Artista, omul, legenda”, Editura Corint, 2019.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.