Lansare de carte la Reduta

Lansare de carte la Reduta

0 66

Vineri, 8 februarie 2008, incepand cu orele 16.30, Consiliul Judetean Brasov si Centrul Cultural „Reduta” va invita la lansarea volumului „Moara lui Kalusek” de Victor Rosca. La eveniment participa Marius Oprea si Victor Rosca. Cartea se incadreaza in genul „memorialisticii de gulag”, si prezinta primii ani ai instaurarii comunismului in Romania, si efectele pe care acesta le-a avut asupra unui grup de elevi de la Liceul „Radu Negru” din Fagaras.? Din subiectele prezentate mentionam: deportarea etnicilor germani, epurarile si schimbarile petrecute in administratie dupa 1945, falsificarea alegerilor din 19 noiembrie 1946 in Tara Fagarasului, reactia populatiei si transformarile din societatea acelor ani, schimbarile petrecute in sistemul carceral romanesc, trecerea de la Siguranta la Securitate, schimbarile de personal din inchisori si mai ales de comportament fata de detinuti.


De asemenea, cartea aduce o contributie esentiala la cunoasterea modului cum functiona in acei ani aparatul represiv in Fagaras, si mai ales Siguranta din Brasov , sau „Moara lui Kalusek” cum o numeste autorul, unde roata morii se invartea „zdrobind trup dupa trup”.


Actiunea se inscrie in seria de lansari de carte despre diferite episoade ale represiunii comuniste, organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.


?


Laura Moise

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.