Lacul Sf. Ana este singurul de origine vulcanica din Europa

Lacul Sf. Ana este singurul de origine vulcanica din Europa

0 95

La 120 km de Brasov, in Carpatii Orientali, la hotarul dintre judetele Harghita si Covasna se afla lacul Sfanta Ana, singurul lac de origine vulcanica din Europa. Desi se afla intr-un loc unic, la poale de munte, inconjurat de paduri seculare de conifere, apa nu are viata. Pentru cei care inca nu au vizitat acest minunat loc va dam cateva motive sa o faceti: natura, povestile acestui tinut, efectele terapeutice ale aerului puternic ionizat sau izvoarele minerale. Acestea si multe altele sunt destul motive pentru a ajunge in zona, macar pentru un weekend.
Drumul pana la Lacul Sfanta Ana, la 950 de metri altitudine, este marginit de padure. Razele soarelui patrund cu greu prin perdeaua de frunze, asa ca o racoare placuta ii tine companie calatorului. Muntii ascund locuri fascinante, cum ar fi Pestera Puturosul. Din adancurile pamantului ies la suprafata gaze cu efecte binefacatoare. Din cauza mirosului, i se mai spune “grota puturoasa” sau “pucioasa”. Emanatiile de hidrogen sulfuros sau de dioxid de carbon se resimt foarte puternic, chiar daca sunt rezultate in urma eruptiei vulcanice de acum aproape un million de ani . In zona se afla si o prapastie denumita “cimitirul pasarilor”, pentru ca foarte multe pasari, din cauza lipsei de oxygen, mor.Un alt punct forte al zonei sunt baile uscate cu gaz, asa numitele mofete. Acestea sunt indicate in special persoanelor care sufera de afectiuni ale sistemului vascular si locomotor.
Unic in Europa, lacul Sfanta Ana are o suprafata de 20 de hectare si o adancime de sapte metri. Practic lacul se afla in craterul unui vulcan. Totusi sansele de a erupe sunt destul de mici. Legenda spune ca odinioara, pe acest loc se afla o cetate. Stapanul cetatii, suparat pe 13 fecioare din popor, printre care si preafrumoasa Ana, le-a inhãmat la o caleasca si le-a biciut pana la sange. Ana, nemairezistand la durere, a facut o rugaciune catre Dumnezeu, dupa care a rostit un blestem : “Da Doamne sa se crape pamantul acum, sa ne scufundam si noi”. Si Dumnezeu a ascultat ruga si a surpat muntele si din lacrimile planse ale fetelor s-a nãscut un lac, curat ca lacrima.
Speram ca aceste randuri sa va starneasca curiozitatea si ambitia de a vizita unul dintre cele mai frumoase locuri din tara. Norocul nostru ca avem destule!

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.