Lacul Rosu, in pericol de disparitie

Lacul Rosu, in pericol de disparitie

0 119

Lacul Rosu este amenintat cu disparitia. Colmatarea continua, fenomen de depunere a materialului transportat de apele curgatoare, avand ca rezultat ridicarea treptata a unei portiuni dintr-o albie, face ca uscatul sa inainteze cu cate un metru pe an.


Mai mult, apele limpezi au fost invadate de alge, care i-au schimbat in timp culoarea ce i-a dat numele. Pana acum, nu s-a luat vreo masura pentru salvarea lui.


?


?Predictiile specialistilor sunt sumbre


Specialistii considera ca in mai putin de 50 de ani, Lacul Rosu va ramane doar in amintirile celor care au apucat sa il vada. Disparitia Lacului Rosu este grabita nu doar de colmatare, ci si de invazia algelor care au schimbat culoarea apei in verde. Singura salvare a Lacului Rosu sunt fondurile pe care Uniunea Europeana le poate directiona pentru pastrarea patrimoniului natural.


Lac de baraj natural, Lacul Rosu s-a format – relativ recent, in vara anului 1837. Atunci s-a intamplat ca in urma poilor abundente marea cantitate de moloz stancos de pe versatul nordic al Stancii Ucigasului a alunecat, blocand drumul Paraului Bicajel. Apa s-a acumulat formand un lac de baraj natural. Vraja deosebita este amplificata de multimea trunchiurilor goale ale brazilor de odinioara, care ies din apa strapungand imaginea Micului Suhard reflecatat in oglinda lacului. Suprafata acestuia depaseste 12 ha.


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.