La vanatoare de hoti de brazi

La vanatoare de hoti de brazi

0 195

In cadrul actiunilor de combatere a furtului de lemne din padurile judetului, in general, si a brazilor, in special – ca doar vin Sarbatorile de Iarna – s-au organizat echipe mixte, formate din inspectori ai Inspectoratului Teritorial pentru Regimul Silvic si Vanatoare, Politie si Jandarmerie. Aceste echipe colinda drumurile din preajma padurilor sau zonele cu parcele de brazi tineri, cu scopul de a preveni furtul de brazi pentru Craciun, iar unde este cazul, de a pedepsi.
Subprefectul Szakal Andras, cel care coordoneaza aceste actiuni, ne-a declarat: „Noul sistem a inceput deja sa-si arate roadele, pentru ca in primele zile de verificare s-au dat deja doua amenzi in valoare de 2.000 de lei.”
Aceasta campanie de prevenire si depistare a furturilor de lemn si, mai ales, de brazi de impodobit va continua pe toata perioada Sarbatorilor de Iarna, dar si dupa aceea, caci anotimpul cere lemne de foc.
In context trebuie aratat ca, in aceasta iarna, autoritatile silvice au redus drastic taierea de pomi de Craciun, mare parte din cei ce se vor gasi pe pietele brasovene si din tara vor proveni din importuri. Ca un aspect inedit, se vor comercializa brazi in ghivece, care dupa sarbatori vor putea fi plantati unde vor dori cumparatorii.
Oricum, anul acesta se asteapta, in conditiile aratate mai sus, ca pretul brazilor sa fie mai mare ca in anii trecuti, nu atat datorita crizei mondiale, ci faptului ca padurile sunt macelarite tot mai crunt, ceea ce are urmarile schimbarilor climaterice observate de noi toti.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.