La Teliu, cel mai lung tunel din tara

La Teliu, cel mai lung tunel din tara

0 159

Se stie de catre destui ca localitatea Teliu se afla in judetul Brasov, in drumul spre Intorsura Buzaului. Insa probabil putini stiu ca in dreptul acestei localitati se afla cel mai lung tunel din tara.
Si iata cum, in Romania anului 2009 mai exista inca oameni care pot spune, senini si increzatori, ca au posibilitatea sa vada luminita de la capatul tunelului. Iar in acest cazeEste vorba despre localnicii din Teliu, comuna brasoveana care se mandreste cu cel mai lung tunel din tara.
Iata si cate ceva din istoricul acestei constructii feroviare.
Imediat dupa Primul Razboi Mondial si dupa Marea Unire, guvernul postbelic a avut ca prioritate dezvoltarea de noi rute care sa lege zonele tarii cat mai practic si direct. Unul dintre cele mai indraznete proiecte viza constructia unei cai ferate care sa lege Brasovul, si prin el Transilvania, de Dobrogea prin pasul Buzaului, taind muntii printr-o reþea de tuneluri. Trei dintre acestea au fost construite chiar la Teliu.

Lucrarile incepute in anul 1924 au durat aproape 5 ani, insa rezultatul a fost uimitor pentru ca unul dintre tuneluri avea sa ramana pana in ziua de astazi cel mai lung din tara si, in plus de asta, calea ferata era prevazuta sa fie dubla si electrificata, o solutie revolutionara in epoca.
O lucrare de asemenea amploare nu s-a putut face insa fara sacrificii.
Iata cum, in zi festiva, fericit pentru ca isi vazuse proiectul dus la bun sfarsit, inginerul sef s-a suit pe podiumul festiv cu doua fire in mana pentru a conecta tunelul la reteaua electrica. Printr-un scurt circuit nefericit tunelul si-a luat atunci partea de jertfa umana.

Cei mai superstitiosi dintre localnici inca mai cred ca in tunel a ramas fantoma inginerului, dar cei mai optimisti insa vad alte lucruri in tunel, gandindu-se ca viitorul va aduce pe acolo legatura cuTara Romaneasca.
Astfel, cel mai lung tunel din Romania nu se lauda numai cu o poveste plina de mister sau cu faptul ca leaga doua judete distincte, dar, ca o ciudatenie, in oricare parte a tunelului te-ai afla, poti vedea la propriu luminita de la capatul lui.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.