La Tarlungeni si Victoria se vor construi doua centre pentru persoanele adulte...

La Tarlungeni si Victoria se vor construi doua centre pentru persoanele adulte aflate in dificultate

0 93

Castanul si Stejarul, doua centre destinate persoanelor adulte aflate in nevoie se vor construi, cu fonduri Phare, primul la Victoria si cel de-al doilea la Tarlungeni.


Complexul de servicii „Castanul“ va fi amenajat intr-un corp de cladire al Centrului de plasament „Azur“ din Victoria. Centrul va avea o capacitate de 30? locuri si se adreseaza persoanelor varstnice, care au implinit varsta legala de pensionare. Pentru a putea beneficia de serviciile centrului varstnicii trebuie sa indeplineasca cel putin una din urmatoarele conditii:


a) nu au familie sau nu se afla in intretinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozitiilor legale in vigoare;


b) nu au locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditiile de locuit pe baza resurselor proprii;


c) nu realizeaza venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea ingrijirii necesare;


d) nu se pot gospodari singure sau necesita ingrijire specializata;


e) se afla in imposibilitatea de a-si asigura nevoile socio-medicale, datorita bolii ori starii fizice sau psihice.


Pentru a raspunde nevoilor acestor persoane Complexul de servicii „Castanul” Victoria va fi structurat pe sectii pentru: persoane dependente, persoane semidependente, persoane care nu sunt dependente. Pensionarii care vor fi cazati aici vor beneficia de gazduire pe perioada nedeterminata, asistenta medicala si recuperatorie, asistenta si ingrijiri paleative, consiliere psihologica si juridica, precum si de activitati de socializare si petrecere a timpului liber.


Pentru realizarea complexului au fost alocati 400.000 de euro, jumatate din suma provenind din fonduri Phare, iar cealalta jumatate va fi asigurata din fondurile Consiliului Judetean. In realizarea Complexului de servicii „Castanul” din Victoria s-a implicat si Primaria Victoria.


?


Centrul social de urgenta „Stejarul” va fi amenajat in cladirea veche a Primariei din Tarlungeni, alocata cu sprijinul Consiliului Local Tarlungeni. Si centrul de la Tarlungeni va avea tot o capacitate de 30 de locuri, va fi adresat tot persoanelor adulte aflate in dificultate sau persoanelor fara adapost, insa gazduirea se va face pe perioada determinata, pana la depasirea situatiei de criza. Pentru a beneficia de serviciile centrului „Stejarul“, persoanele trebuie sa se afle in cel putin una din situatiile prevazute si pentru Centrul „Castanul”. Pe toata perioada in care vor locui in centrul „Stejarul“ vor fi beneficia de consiliere in vederea integrarii sociale (psihologica, profesionala, familiala, juridica, suport emotional), acompaniere in vederea obtinerii unor documente si acte de identitate sau stare civila, facilitarea accesului la alte tipuri de prestatii si servicii sociale, servicii de ingrijire si asistenta medicala, dupa caz, servicii de informare cu privire la drepturile sociale si serviciile disponibile pe raza judetului Brasov.


Pentru realizarea centrului au fost alocati 315.900 de euro, din care jumatate vor fi suportati din fonduri Phare , iar cealalta jumatate din bugetul Consiliului Judetean. ?


Lucrarile de amenajare a celor doua compexe sunt programate a incepe in luna iulie, in prezent derulindu-se etapele necesare demararii lucrarilor.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.