La Sere Sanpetru se cultiva Erdely

La Sere Sanpetru se cultiva Erdely

0 815

Desi aflate de multi ani in ruina, la Serele din Sanpetru se cultiva totusi ardei. De fapt, nu chiar ardei ci Erdely. Mai precis Ede Erdely, controversatul om de afaceri covasnean, condamnat in 2007 la 10 ani de inchisoare pentru una din fraudele comise. Urmand un circuit dubios, cele 48 de hectare ocupate in Sanpetru de Sere Brasov au ajuns in posesia Ecaterinei Erdely, mama afaceristului. In preluarea serelor este implicata si concubina acestuia, Marcela Tandarica, mandatar cu drepturi depline al cetateanului romano-austriac care a revendicat si castigat serele din Sanpetru.
Povestea moderna a serelor incepe in 2006, cand terenul a fost revendicat si obtinut de catre Hans Friederich Czell, un cetatean roman stabilit in Austria. Comisia judeteana de fond funciar a decis ca petentul Czell sa primeasca despagubiri pentru terenul respectiv. Despagubirile lui Czell, in valoare de 971.600 de RON, au fost acordate de o firma care a obtinut banii dintr-un imprumut de la o persoana fizica. Aceasta din urma nu si-a recuperat insa imprumutul; drept urmare, a dat firma in judecata. Astfel, Tribunalul Brasov a decis ca terenul luat in concesiune de la Agentia Domeniilor Statului sa intre in proprietatea pagubitei.
In buna traditia a institutiilor de stat, Agentia nu s-au implicat in proces in nici un fel pentru a apara terenul. Cei mai nemultumiti sunt acum sanpetrenii care au de primit terenuri inapoi de la stat. Cum Sanpetrul nu mai are teren la dispozitie, Domeniile Statului au decis ca titlurile de proprietate sa fie eliberate in Bunesti sau chiar Jibert, adica la mai mult de 100 de kilometri de comuna. Asta in timp ce 48 de hectare de sub nasul lor pot fi obtinute atat de uosr prin matrapazlacurile operate de reatea condusa de covasneanul Erdely, mutat intre timp la Brasov.
Cea care a primit gratuit cele 48 de hectare de teren de la sere, aflate in imediata apropiere a unui nou cartier de vile, este Ecaterina Erdey, mama controversatului om de afaceri Ede Erdely. Barbatul si-a construit un renume dubios dupa ce a prejudiciat sucursala unei banci din Covasna cu 30 de miliarde de lei, suma luata sub forma de credite de mai multe firme subordonate. De numele sau se leaga si fraudarea SC Amidon Ozun, fapta pentru care a si fost condamnat in 2007 de Tribunalul Alba la 10 ani de puscarie. Marcela Tandarica, iubita controversatului om de afaceri, apare si in afacerea cu teren. La Sanpetru, femeia este mandatarul cu drepturi depline a romano-austricului Hans Czell.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.