La Penitenciarul Codlea sunt inchise 604 persoane

La Penitenciarul Codlea sunt inchise 604 persoane

Fiecare din cei peste 600 de detinuti intemnitati in Penitenciarul Codlea costa statul 1.200 de lei pe luna. Pentru a beneficia de scurtarea pedepsei sau de alte recompense, unii detinuti aleg sa lucreze in folosul penitenciarului sau in cel al comunitatii. Fie ca muncesc in bucatarie sau in agricultura, detinutii sunt rasplatiti cu vizite si pachete in plus din partea familiei, mai multe vizite in camera intima sau conversatii video cu familia si prietenii

Fiecare din cei peste 600 de detinuti intemnitati in Penitenciarul Codlea costa statul 1.200 de lei pe luna. Pentru a beneficia de scurtarea pedepsei sau de alte recompense, unii detinuti aleg sa lucreze in folosul penitenciarului sau in cel al comunitatii. Fie ca muncesc in bucatarie sau in agricultura, detinutii sunt rasplatiti cu vizite si pachete in plus din partea familiei, mai multe vizite in camera intima sau conversatii video cu familia si prietenii. Cu ocazia portilor deschise, conducerea Penitenciarul Codlea le-a aratat curiosilor cum arata o inchisoare si in ce conditii traiesc detinutii.
Din totalul de 604 condamnati, 120 lucreaza pentru diversi beneficiari iar alti 100 de detinuti pentru intretinerea si modernizarea unitatii. Cei care nu au frecventat scoala in libertate pot termina cele 10 clase in interiorul inchisorii, iar la sfarsitul vor primi diploma de terminare. Pe langa scoala, condamnatii beneficiaza si de programe de asistenta sociala si psihologica. De asemenea, pot efectua cursuri de calificare pentru meserii de bucatar, florar, tamplar sau multe altele.
Detinutii se gospodaresc atat de bine incat penitenciarul nu are nevoie de bucatar sau de femeie de serviciu. Institutia acopera aproape 25-30 % din cheltuieli din munca detinutilor care, in schimbul prestatiilor, beneficiaza de recompense.penitenciar codlea1
Potrivit comisarului sef Florin Cristian Chis, directorul Penitenciarului Codlea, detinutii pot primi o vizita suplimentara, un pachet sau o vizita intima suplimentare, pot fi recompensati cu invoire in familie pe timp de 24 de ore sau pana la 5 zile.
Datele oficiale arata ca Penitenciarul Codlea nu este supraaglomerat. Daca o inchisoare din tara noastra gazduieste, in medie, cu 25% mai multi detinuti decat ii permite spatiul, la Codlea sunt 604, cu 10% mai mult de cati ar trebui sa fie (peste capacitate n.r.).
Administratia spune ca a reusit sa amelioreze conditiile de cazare ale persoanelor private de libertate.
In ultimii 3 ani de detentie, detinutii intra in regim semideschis, iar in ultimul an in regim deschis, conditia fiind ca sa nu aiba abateri disciplinare.
Regimul deschis inseamna ca detinutii pot sa se deplaseze singuri la locul de munca, iar cat timp muncesc sunt nesupravegheati. Scopul si spiritul legii de executare este ca detinutul sa poata sa se deplaseze singur catre diferite activitati in asa fel incat sa ia contact din timp cu societatea pentru a putea sa se reintegreze mai bine odata ajuns in libertate.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.