La Opera, cu revolutionari de opereta

La Opera, cu revolutionari de opereta

0 48

Printre calitatile cu descoperirea carora au fost insarcinati proaspetii acoliti politici, liberalul Ludovic Orban ii descoperea lui Mircea Geoana un trecut de revolutionar discret in Piata Universitatii. Orban a strecurat aluzia la faptele anticomuniste ale lui Geoana, pe vremea cand Basescu era plecat pe mare in calitate de profitor al regimului, in mai multe discursuri pe la cate-o televiziune sau pe la cate-un miting. Daca nu l-a contrazis nimeni, a fost pentru ca la zisele prilejuri s-au spus enormitati mai mari, care i-au ocupat exclusiv pe preopinenti.
Unul din efectele perverse ale pomenirii trecutului de revolutionar al lui Geoana este ca Mircea insusi a ajuns sa creada in preteritul respectabil, confectionat la comanda. Si-a luat atat de in serios presupusa apartenenta la fenomenul Piata Universitatii incat a crezut ca poate sa-si extinda faptele anticomuniste si in alte locuri cheie ale imaginarului postrevolutionar romanesc.
Unul dintre acestea este Piata Operei din Timisoara, cu celebrul balcon de la care s-au rostit discursuri memorabile in momente de cumpana pentru tara. Supraeul inflamat al lui Geoana, gonflat de magulirile noilor parteneri, a ignorat valtoarea inconstientului domniei sale, care colcaie de vini comunistoide si remuscari de nomenclaturist refulat. Imbatat de noua postura de revolutionar, pe care n-ar fi avut tupeul sa o invoce de unul singur, Geoana a crezut ca e bine sa incerce si pe viu senzatia de luptator contra regimului, fie el si Basescu. Nu oriunde, ci la Timisoara – loc cu incarcatura speciala, cum ziceam.
Lucrurile au luat, insa, o intorsatura urata pentru Mircea, Antonescu, Iohannis si chiar primarul penetecedist Ciuhandu al Timisoarei. Sustinatorii lui Geoana au fost coplesiti de mareea timisorenilor iritati de invazia de insemne rosii in piata lor simbol. E drept ca contra-manifestatia pretins spontana anti-PSD a fost starnita – daca nu chiar orchestrata in detaliu – de forte la fel de tulburi ca si magma inconstienta care bolboroseste in trecutul lui Geoana.
Singurul gest onest de suprafata al lui Geoana a fost, la Timisoara, invocarea reconcilierii cu trecutul, chiar telul pelerinajului domniei sale in Piata Operei. Dar, pentru impacarea cu trecutul, e nevoie, in termeni de psihologie jungiana, sa-ti invingi Umbra. Chiar daca bezna a avut ieri, la Timisoara, o puternica nuanta portocolie.
Esecul acestei confruntari a deturnat scena balconului de la Opera timisoreana, menita sa-i consacre alura de revolutionar, intr-un remake dupa sceneta mult mai sinistra a fugii din balconul CC-ului a lui Ceausescu, dupa ce liderii liberali, pesedisti si taranisti au fost nevoiti sa paraseasca prin spate cladirea Operei.
Nu poti sa mergi la Opera cu revolutionari de opereta.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.