La o instanță nerecunoscută de SUA, Biden cere judecarea lui Putin pentru...

La o instanță nerecunoscută de SUA, Biden cere judecarea lui Putin pentru crime de război

1 148
6550588 20.05.2021 A view shows the building of International Criminal Court in The Hague, Netherlands. Vladimir Astapkovich / Sputnik

Senatul SUA a aprobat în unanimitate o rezoluție, marți seara, prin care solicită anchetarea de către Curtea Penală Internațională a președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său pentru crime de război. O propunere salutară în contextul invaziei Ucrainei de către Putin, dar, în egală măsură, aberantă, pentru simplul motiv că SUA nu recunoaște competența Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Și, ca bîlciul să fie complet, Curtea nu e recunoscută nici de Ucraina.
Conform rezoluției, Senatul american condamnă ferm „violența, crimele de război, crime împotriva umanității” efectuate de forțele militare ruse sub conducerea lui Putin. Rezoluția îndeamnă instanțele penale internaționale să-l investigheze pe Putin, pe membrii consiliului său de securitate și pe liderii săi militari pentru crime de război.
„Aceste atrocități merită să fie anchetate drept crime de război”, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer.
Săptămâna trecută, vicepreședintele SUA Kamala Harris a susținut și ea apelurile pentru o anchetă internațională privind crimele de război ale Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, invocând „atrocitățile” bombardării civililor, inclusiv a unei maternități.
Curtea Penală Internațională de la Haga anunțase anterior că a lansat o anchetă care ar putea viza înalți oficiali considerați responsabili pentru crime de război și alte încălcări ale războiului din Ucraina.
În urma rezoluției de ieri, o avalanșă de analiști ne-au invadat ecranele, explicînd că Vladimir Putin, dacă va fi găsit vinovat, nu va mai putea găsi refugiu în nicio țară, urmînd să fie arestat pe loc, chiar și în China prietenă.
Există o singură mică problemă, care face ca demersul Congresului american să fie aiuritor, de-a dreptul.
Mai exact, SUA nu recunoaște Curtea de la Haga.
Și nu doar ea.
Nu o recunoaște aproape toată Asia, începînd cu China, India, Indonezia, Pakistan, Malaiezia șamd.
Nu o recunoaște Rusia, Turcia, Israel, jumătate din Africa.
Unele state nu au achiesat de la bun început la Statutul de la Roma, care reglementează CPI, altele au semnat documentul, dar au refuzat ulterior să-l mai ratifice, iar altele, precum SUA, s-au retras pur și simplu, pentru că au descoperit anumite ”incoveniente”.
Dar, cel mai ridicol, Curtea de la Haga nu e recunoscută nici măcar de de Ucraina. Ceea ce înseamnă că o eventuală condamnare a lui Putin la Haga nu i-ar crea, juridic, vreo problemă pe chiar teritoriul țării pe care a măcelărit-o.

Bogdan Tiberiu IACOB
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

  1. Rogozin a postat un videoclip arhivă în care Biden spune că el a fost cel care a propus bombardarea Belgradului în 1999.
    „Poate că lui Biden ar trebui să i se reamintească cine este criminal de război?…
    La apusul vieții sale, acest bătrân cu mâinile de sânge trebuie să-și amintească atrocitățile sale, miile de civili pe care i-a ucis”, a scris șeful Roskosmos.
    Cu o zi înainte, Biden l-a numit pe Putin criminal de război…
    Vezi aici: https://www.facebook.com/georgiana.arsene.92/videos/364817538852153

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.