La Miercurea Ciuc alt gest antiromanesc

La Miercurea Ciuc alt gest antiromanesc

0 113

Un reprezentant al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, a fost impiedicat, duminica, sa ia cuvantul, la inaugurarea Liceului de Arta „Nagy Istvan” din Miercurea Ciuc si nici nu i s-a asigurat traducere in limba romana, manifestarea desfasurandu-se exclusiv in maghiara.
Inspectorul general in MECT, Adrian Braescu, a fost invitat la inaugurarea noii cladiri a Liceului de Arta din Miercurea Ciuc, construita cu sprijinul substantial al Guvernului Romaniei.
Pe tot parcursul manifestarii, persoanele invitate sa ia cuvantul, ministrul Mediului Korodi Attila, deputatul Kelemen Hunor, primarul Raduly Robert si inspectorul scolar general Bondor Istvan, au vorbit exclusiv in limba maghiara, fara ca oficialului din minister sa-i fie asigurata traducere. Singura care a adresat asistentei cateva cuvinte in limba romana a fost directoarea liceului, Kirmayer Eniko.
Inspectorul general in Ministerul Educatiei a fost si protagonistul unui alt moment neplacut. Atunci cand i-a fost anuntata prezenta la manifestare, Adrian Braescu a vrut sa ia cuvantul dar a fost oprit de un alt oficial al Ministerului, Matekovits Mihaly, care le-a vorbit celor prezenti tot in limba maghiara.
Adrian Braescu a recunoscut, intr-o declaratie acordata AGERPRES, ca a fost pus intr-o ”situatie delicata si nefireasca” dar a tinut sa adauge ca este important ca cei care il cunosc l-au primit cu caldura.
Trebuie amintit faptul ca nu este pentru prima oara cand autoritatile locale din Miercurea Ciuc trateaza in acest fel un oficial al Ministerului Educatiei.
In anul 2006, cand ministrul Educatiei de atunci, Mihail Hardau, a venit la Miercurea Ciuc pentru a deschide noul an scolar, primarul Raduly Robert a vorbit exclusiv in limba maghiara, fara ca ministrului sa i se asigura traducere.
La manifestarea de duminica, organizatorii au omis sa invite jurnalistii romani, care au aflat din alte surse despre eveniment.
In plus, inaugurarea Liceului de Arta din Miercurea Ciuc a fost folosita de candidatii UDMR din zona Ciuc ca prilej de campanie electorala. La manifestare au participat toti cei trei candidati pe colegiile din zona Ciuc, respectiv ministrul mediului Korodi Attila, deputatul Kelemen Hunor si vicepresedintele AVAS, Gyerko Laszlo.
In ciudat politizarii acestui moment festiv, noul imobil Liceului de Arta ”Nagy Istvan” din Miercurea Ciuc rezolva problema cu care s-au confruntat 40 de ani elevii institutiei, care au fost nevoiti sa invete, de-a lungul timpului, in cladiri improprii, aflate in mai multe zone ale orasului.
Noua cladire a Liceului de Arta din Miercurea Ciuc a costat aproape 1,4 milioane de euro, fondurile fiind asigurate printr-un proiect finantat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare dar si prin contributia substantiala a Guvernului Romaniei si a consiliului local Miercurea Ciuc.
Imobilul se afla in centrul municipiului Miercurea Ciuc, iar cei 600 de elevi dispun acum de 22 de sali de studii, de 3 laboratoare, 30 de sali de specialitate, dar si de o biblioteca.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.